endesa cop25

Les negociacions en la cimera del clima a Madrid o COP25 per avançar en la lluita contra la crisi climàtica assoliran el seu punt àlgid aquesta setmana amb l'arribada dels ministres de medi ambient. En el marc de la fase final d'aquest fòrum mundial, els principals esculls són els següents:

1. Com articular els mercats de carboni a nivell global

Els mercats de carboni són la principal eina dels països per reduir els gasos amb efecte d'hivernacle en la lluita contra la crisi climàtica. Es basen en l'assignació d'un preu a les emissions de manera que els contaminants paguin per contaminar. Per augmentar les emissions per sobre del límit que tenen assignat les empreses han de comprar crèdits a altres que contaminin menys del màxim que tenen assignat.

El principal escull en la cimera del clima a Madrid o COP25 és precisament determinar la reglamentació de l'article 6 de l'Acord de París sobre aquests mercats de carboni. Així mateix, la definició de com seran els seus mecanismes de connexió i articulació entre uns i d'altres.

Malgrat la rellevància d'aquest apartat de l'Acord de París, fonts de la negociació han assegurat que fins i tot sense arribar-se a cap pacte en la cimera de Madrid, el pacte parisenc s'implementarà a partir de 2020 com està previst.

2. Com garantir prou suport als països pobres

Els països pobres seran els més afectats per l'impacte de la crisi climàtica. Els països hauran de revisar en la COP25 l'anomenat Mecanisme Internacional de Varsòvia (Wim) establert per l'ONU per garantir suport als països més vulnerables pels efectes i desastres associats al canvi climàtic, amb l'objectiu de subministrar assessorament, a més de tecnologia a aquests territoris perquè puguin fer front a les pèrdues i danys que pateixin.

A més, s'haurà d'abordar el tema de les contribucions al Fons Verd del Clima per als països en desenvolupament, per garantir el compromís de 100.000 milions de dòlars a l'any per part de les economies avançades per a 2020 en favor dels països més vulnerables per al desenvolupament de polítiques d'adaptació al canvi climàtic i mitigació dels seus efectes. Les aportacions fins al moment són lluny d'aquestes xifres.

El tercer gran aspecte té a veure amb la premissa: menys emissions però amb justícia social. La necessitat de protegir els col·lectius més vulnerables al camí cap a la descarbonització brillarà durant totes les negociacions. De fet, la temàtica de gènere hauria de començar a prendre força en aquesta cimera, segons els experts.

3. Com garantir contribucions més ambicioses

Els països hauran de revisar les seves Contribucions Determinades a nivell Nacional contra la crisi climàtica o NDC a partir de 2020 amb l'objectiu de mantenir l'augment de la temperatura global per sota d'1,5 graus en línia amb els objectius de l'Acord de París.

Un dels esculls en aquesta cimera té a veure amb la definició del calendari que haurien d'adoptar els països en relació amb les pròximes revisions en els seus compromisos. Cada cinc o cada deu anys? En general els països més vulnerables sol·liciten terminis més breus com a garantia de compromisos de més ambició. En qualsevol cas, molts països o regions ni tan sols tenen una postura encara definida sobre això.

4. Com augmentar la pressió sobre els contaminants

Els nous passos per augmentar la pressió sobre els contaminants seran intensos des dels més diversos fronts aquesta setmana. Tot apunta que el Consell Europeu posarà sobre la taula un paquet de mesures per assolir el compromís net zero emissions per a 2050.

Dimecres presentarà a més la UE el nou Pacte Verd Europeu amb què la nova Comissió vol plasmar el seu compromís amb la lluita contra el canvi climàtic i el seu objectiu d'assolir la neutralitat de carboni el 2050. Així mateix, en el marc de la cimera la presidència de la COP25 donarà el seu impuls final a l'anomenada Aliança per una Ambició Climàtica més gran, que podria tancar-se amb més d'un centenar de països compromesos amb una ambició més important per assolir la neutralitat de carboni el 2050.

5. Definir els nous passos a seguir més enllà de 2020

La identificació dels pròxims passos a partir de 2020 una vegada activat ja l'Acord de París és un altre dels grans reptes aquesta setmana per garantir un compromís de reducció d'emissions major a nivell global.

Els països en desenvolupament demanen garanties que se'ls donarà suport en els seus compromisos més ambiciosos. El repte d'integrar a tota la societat i sectors més enllà dels governs centrals en aquest objectiu de la neutralitat d'emissions és un altre dels grans desafiaments en aquesta fase final de les negociacions de la cimera del clima a Madrid.