Xifres de la crisi social als jutjats. Catalunya referma el seu lideratge com la comunitat que s’han registrat més desnonaments durant el segon trimestre del 2022 del conjunt de l’Estat espanyol: 2.414 desnonaments, que representen el 22,3% del total (10.816 casos), segons les dades publicades aquest dimecres pel Consell General del Poder Judicial (CGPJ). Malgrat l’aprovació d’una moratòria en desnonaments fixada pel govern espanyol fins a finals d’any per intentar aturar els greus efectes de la crisi, els llançaments han continuat, tot i que s’indica que en aquest període al conjunt de l’Estat espanyol van disminuir un 6,5% respecte al mateix període del 2021. Es detalla que els desnonaments per impagament del lloguer són els més nombrosos i que Catalunya també n’és líder, amb 1.809, el que suposa un 23% del total de l’Estat. La segueixen Andalusia (amb 1.313 ), País Valencià (966) i Madrid (862). Pel que fa a llançaments per una execució hipotecària, Catalunya és tercera, amb 402, casos, i el lidera el País Valencià (511).

El Consell General del Poder Judicial (CGPJ) informa en la seva estadística que la major part dels 10.816 llançaments practicats en el segon trimestre de l’any van ser per impagament del lloguer: un 72,8% del total (7.871). El 22% van ser per execució hipotecària. Els que més han disminuït en percentatge, justament, són aquests últims, un 16,6%. Els referents al lloguer van caure un 2%. Durant el trimestre analitzat es van presentar 6.242 execucions hipotecàries, un 18,3% menys que en el mateix període de l’exercici anterior. On més es van presentar va ser a Andalusia, i després a Catalunya.

Demandes per ocupacions il·legals

Pel que fa a l’ocupació il·legal de l’habitatge de persones físiques, entitats sense ànim de lucre, i  d'entitats públiques, el CGPJ informa que s’han iniciat 779 procediments civils contra aquestes ocupacions en el segon trimestre de 2022, que representa un 26% menys que en el mateix període de l’any passat. Catalunya també encapçala el nombre més gran de demandes: 178. La segueixen Andalusia (148), el País Valencià (114), i Madrid (59). Per resoldre aquest problema, el Govern ha anunciat recentment que vol impulsar una reforma perquè comunitats de propietaris i Ajuntaments puguin impulsar la petició de desnonaments d’aquests pisos ocupats per màfies i que causin problemes de convivència greu. La majoria d'aquests pisos són d’entitats financeres.

Persones físiques que es declaren en fallida

També es detalla que el nombre de concursos presentats en el segon trimestre del 2022 va pujar a 5.798, amb un increment de 15,6%. Catalunya és la comunitat amb més concurs presentats en els jutjats mercantils, amb un 36,5% del total. També és qui registra més concursos presentats per persones físiques, és a dir, que es declaren en fallida per poder reconduir la seva situació econòmica, als jutjats de primera instància i instrucció. Del total de 2.927 persones que es van declarar en fallida d’abril a juny passat, 749 es van presentar a Catalunya, que representen el 25,6% del total. Per darrere i lluny està Madrid amb 449 casos. A més, Catalunya també és on es van presentar més demandes per acomiadament, amb un 19,4% (5.583) del total de 28.753 que es van registrar a tot l’Estat espanyol.