Reduir la generació de residus i el nombre d’abocadors i potenciar el reciclatge i la incineració a Catalunya. Aquesta és la proposta del Govern recollida en el pla territorial sectorial d'infraestructures de prevenció i tractament de residus que preveu eliminar 13 abocadors, construir dues noves plantes de fracció orgànica, set noves plantes de tractament previ de fracció resta i augmentar la incineració de residus fins al 25%. Aquestes són algunes de les iniciatives del pla territorial sectorial d'infraestructures de prevenció i tractament de residus (PINFRECAT) fins al 2035, del qual s'ha obert aquest dimarts el procés participatiu. La proposta del Govern preveu també l’obertura de 500 punts verds amb l'objectiu de potenciar la reutilització i fixa la reducció de la generació de residus en més d'un 15% respecte al 2010.
Eliminar 13 dels 25 abocadors existents
L’objectiu del Govern és que només arribin als abocadors un 10% dels residus municipals, que serien unes 350.000 tones. Ara en són un 31,7%. Per aconseguir-ho l’executiu es proposa tancar 13 dels 25 abocadors existents i alhora augmentar la recollida selectiva i disminuir el percentatge de residus que acaben en abocadors. "El repte és majúscul i en som conscients, però hem d’aconseguir assolir aquestes xifres", explica la consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, Sílvia Paneque. Els 13 abocadors que es tancarien serien a Berga, Beuda, Banyoles, Solius, Lloret de Mar, l'Espluga de Francolí, la Granadella, les Borges Blanques, Castellnou de Seana, Balaguer, Cervera i Tàrrega. El full de ruta també inclou els dipòsits controlats amb possibilitat d'ampliació o millora de Tremp, Mas de Barberans, Pedret i Marzà, i Orís.
Ampliar les 25 plantes de fracció orgànica
En paral·lel, el Govern planteja ampliar i millorar les 25 plantes de fracció orgànica i construir-ne dues de noves, una a Girona i una altra a l'Ecoparc 3 a Sant Adrià de Besòs. El pla de l’executiu també fixa completar la xarxa de 13 plantes de tractament previ de fracció resta amb set noves plantes per garantir el 100% de tractament d'aquesta fracció i recuperar materials. Les noves serien a Tarragona, l'Ebre (COPATE), Manresa, Girona, Tremp, la Seu d'Urgell i Bellver de Cerdanya. Pel que fa a la incineració de residus per obtenir energia i altres productes valoritzables, el Govern planteja que fins al 25% dels residus es pugui fer servir amb aquesta finalitat, un augment respecte al 19% actual. La proposta de l'executiu per assolir aquest objectiu passa per l'ampliació o millora de les incineradores de Tarragona, Mataró i Girona i pel manteniment de la de Sant Adrià del Besòs.

Augmentar el reciclatge i potenciar la reutilització
El pla, que actualitza l'aprovat el 2020, també estableix que l'índex de reciclatge sigui del 55% el 2025, al 60% el 2030 i al 65% el 2035. Actualment, l'índex de reciclatge es troba en el 40,3%. La reducció d'abocadors i l'increment en el reciclatge, ha indicat la consellera Sílvia Paneque, busca reduir les emissions derivades de la gestió de residus. Segons ha detallat, un 5% del còmput total d'emissions es correspon amb la gestió de residus i, d'aquest 5%, el 75% ve dels abocadors.
Igualment, el pla preveu posar en servei una xarxa de 500 centres que farien una tasca de prevenció dels residus tot fomentant la reutilització. A diferència de les deixalleries, aquests punts verds s’instal·larien al centre dels municipis per tal que els ciutadans puguin lliurar objectes que es puguin reutilitzar. Entre els productes que es podrien reutilitzar hi hauria bijuteria, joies, productes de telecomunicacions i informàtica, electrodomèstics de la llar, tèxtil, dispositius d'imatge i so, mobles i llibres o material per a nadons o esportiu, entre d'altres.