L’FP no parla català. Sembla que no pugui ser, però així és: l’assignatura de llengua catalana és absolutament inexistent a la Formació Professional. Sí que hi és present, en canvi, l’anglès (en tots els cicles de grau mitjà i en alguns de superior). Aquest greuge en el sistema educatiu català s’arrossega des de l’any 1990. L’entrada en vigor de la LOGSE va fer eliminar l’FP de primer grau i es va ampliar l’escolarització obligatòria fins als 16 anys a través de l’Educació Secundària Obligatòria (ESO). El català va mantenir-se present al batxillerat, però no tenia cap presència als Cicles Formatius de Grau Mitjà ni als de Grau Superior. Els professors que fins llavors impartien llengua catalana als centres d’FP van passar a ser professors de secundària i batxillerat als instituts.

De tot això se n’ha fet ressò la Unió General de Treballadors (UGT), i el responsable de Formació Professional de la sectorial d’Educació del sindicat, Jesús Martín, assegura que la situació actual és “una vergonya”. En declaracions a ElNacional.cat, aquest professor de català d’institut es mostra sorprès davant la “barbaritat” que suposa que, segons ell, el Govern “es desentengui d’ensenyar el català a una bona part de la població”. L’UGT, de fet, ha plantejat un seguit de propostes de cara al Pacte Nacional per la Llengua, i el sisè punt correspon a aquesta anomalia.

Segons la UGT, impartir català és factible a través de l’optativitat de l’FP inicial, i pot quedar fonamentat en els projectes educatius i lingüístics de cada centre, que s’hauran de revisar igualment amb la nova normativa aprovada pel Parlament. El sindicat assenyala també que el nombre d’alumnes d’origen estranger que segueixen estudis de formació professional és força més elevat que al batxillerat, i la situació del català a l’FP és encara més greu “en un país multilingüe com el nostre”. Així mateix, defensa incorporar la llengua catalana a la formació no reglada per cohesionar la societat, evitar la segregació social i facilitar “la integració de les persones nouvingudes”.

Centre de Formació Professional d'Automoció de Martorell
Centre de Formació Professional d'Automoció de Martorell / Foto: ACN

El Departament admet l’absència de català a la Formació Professional

Aquest diari s’ha posat en contacte amb el Departament d’Educació per saber quina és la posició de la conselleria sobre aquest tema. El Govern admet que als cicles formatius no hi ha assignatura de llengua catalana, i argumenta que “tots els mòduls són professionalitzadors específics de cada especialitat”. No obstant això, el Departament no ha respost sobre si hi ha la voluntat de revertir la situació i, per tant, incloure el català a l’FP.

formació professional - generalitat
Una alumna i un professor de Formació Professional, en una imatge d'arxiu / Foto: Generalitat

Tenir bon nivell de català per poder atendre en la llengua

Martín explica a ElNacional.cat que una de les pitjors conseqüències que genera la desaparició del català als estudis de Formació Professional és que contribueix a perpetuar un problema que cada cop pateix més el país: que no puguis ser atès en català a Catalunya. Segons ell, no hi ha cap garantia que una persona passi a fer Formació Professional tenint el nivell C1 de català. I això podria provocar que un futur treballador no fos capaç d’atendre correctament en català un client.

Així doncs, la proposta que fa UGT al Departament d’Educació és “que el Govern incorpori opcionalment mòduls de llengua catalana a tota la Formació Professional, tant a la inicial com a l’FP per ocupació i l’FP contínua per tal de combatre la davallada del seu ús entre el jovent i el desconeixement del català de la població nouvinguda”. “El que volem és que tota la població de Catalunya sigui competent lingüísticament, sense segregacions, i per això cal fer un pla de xoc per dotar els centres d’FP de les eines i recursos adequats per aconseguir-ho”, defensa el sindicat.