Poder-te aïllar a Elliðaey seria un autèntic privilegi per a molts que els toca passar quarantenes en pisos de 30 metres quadrats, compartits, sense finestres ni espai per on, amb prou feines, poder respirar. Aquesta illa de 0,45 quilòmetres quadrats es troba al sud d’Islàndia i al nord de l’oceà Atlàntic, d’on emergeixen un conjunt de 15 illes o roques d’origen volcànic, que porten per nom illes de Westman.

Però si alguna cosa fa especial Elliðaey, aquesta és la presència d’una única casa situada al mig d’una praderia inclinada a la vessant nord de l’illa. Un únic habitatge envoltat d’herba, sense cap altra infraestructura, que l’ha convertit en la casa més solitària del món.  

L’illa d’Elliðaey es troba despoblada des del 1930

Localització Elliðaey

Elliðaey es troba al nord-est de l’arxipèlag Westman

Qui viu a Elliðaey?

Avui dia, els únics habitants de l’illa són els frarets, una espècie d’au marina en perill d’extinció, però a Islàndia és permesa la seva caça amb finalitat alimentària. Per aquest motiu, l’illa acull uns quants posts de cacera al caire dels penya-segats per disparar contra aquestes aus, així com algunes ovelles que pasturen lliurement per la seva superfície.

De fet, la que és titllada com la casa més solitària del món serveix des de 1953 com a refugi de caça d’aquestes aus. Un indret construït amb aquesta finalitat, per guardar el material i poder descansar, capaç d’acollir 14 caçadors que vulguin passar un temps a Elliðaey practicant la caça.

Casa més solitària   Google maps

La casa més solitària del món, un refugi per a caçadors

De fusta, amb 2 pisos i de color blanc

La casa, construïda de fusta i pintada de color blanc a l’estil islandès, consta de dos pisos, una sala d’estar amb estufa de llenya, una sauna, una cuina de gas i d’una terrassa amb barbacoa a l'exterior. A més, l’habitatge disposa d’un ampli tancat a l'exterior sense gaire sentit, tenint en compte que tota l’illa està deserta.   

La casa es troba en perfecte estat, tot i que en tota l’illa, no hi ha ni aigua corrent ni electricitat. De fet, els caçadors que hi vulguin fer una excursió hauran d’accedir-hi per una corda lligada a una roca d’un penya-segat, des d’on podran arribar a la superfície, ja que l’illa no disposa d’embarcador o port on poder amarrar l’embarcació.

Llegendes, especulacions i rumors

Al llarg dels darrers anys, s’ha especulat molt sobre qui pot viure o habitar una casa enmig del no-res. De fet, per les xarxes han corregut molts rumors i teories que apuntaven la construcció de la casa a un empresari excèntric que la utilitzaria com a refugi per a apocalipsis zombis o d’altres que la situen com una propietat d’un fanàtic religiós.

Elliðaey   Wikipedia

Zombies, religiosos i cantants a Elliðaey

Però els rumors no acaben aquí. L’illa d’Elliðaey també es va fer molt coneguda quan es deia que la cantant Björk n’era la propietària o que es trobava en negociacions amb el govern Islandès per adquirir-la. Un malentès produït pel primer ministre islandès del moment, que a partir d’uns comentaris mal interpretats va donar corda als internautes per les xarxes.

Una illa deserta on, com és d’imaginar, les condicions de vida per l’aïllament i pel temps que hi fa en l’època hivernal, on la neu i el gel en cobreixen tota la superfície gran part de l’any, fan que sigui un indret de residència puntual per a aquells aventurers i aventureres que vulguin descobrir la casa més solitària del món.