Gairebé 2.000 psicòlegs i psiquiatres han firmat una carta, remesa al Ministeri de Justícia, sobre la sentència de La Manada, en la qual afirmen que "la paralització i el bloqueig són reaccions automàtiques i normals davant del pànic" i, per això, no té sentit plantejar la qüestió del consentiment.

La missiva està firmada per 1.869 psicòlegs i especialistes en tractament psicoterapèutic de víctimes de maltractament i abús sexual i pretén aportar "informació científica" al cas de La Manada que contribueixi a aclarir aspectes i no posi, en cap cas, "el focus" en la víctima.

Segons aquesta carta oberta, existeix una teoria, denominada Polivagal del psiquiatre Stephen Porges, segons la qual "davant d'una amenaça de mort, lesió greu o violència sexual, és comuna una resposta d'immobilització amb batecs més lents i del cor i reducció de la sensibilitat al dolor".

Aquests professionals, que subratllen el seu "més profund i enèrgic rebuig de la sentència", argumenten que "el bloqueig" és una "forma ràpida de reacció del sistema nerviós per provar de sobreviure i minimitzar l'impacte del succés amenaçador".

Per això, insisteixen, no té sentit plantejar la qüestió del consentiment, "ni tampoc no hi ha lloc per preguntar a la víctima ni és determinant el fet que tingués resposta sexual". En aquests moments, expliquen, l'organisme genera substàncies per produir una analgèsia davant el dolor, "estant dissociada i immobilitzada" .

En aquest sentit, els psicòlegs i psiquiatres entenen que el que cal fer és donar suport a la superació de la víctima "en lloc de criticar-la o sotmetre-la a vigilància". I avisen que el contrari "només serveix per continuar agredint-la i fins i tot contribuir a la seva retraumatització".

Reflexió sobre el sistema patriarcal

A la carta, aquests professionals també demanen una reflexió sobre el sistema patriarcal i les conseqüències "tan greus que té per a la societat en general i per a les dones en particular". Els signants deixen clar que els mou el desig de col·laborar amb la justícia, "de cara a treballar per una societat més saludable".

També assenyalen que els sembla "profundament simptomàtic" l'excessiu pes que ha pres el debat entorn de la víctima en lloc de fer-ho entorn de mesures que puguin ajudar a aconseguir una societat lliure de violències. Per això, "i en vista de l'evidència científica", afirmen que és essencial que els informes pericials que s'emetin en processos com a aquest comptin amb l'assessorament tècnic de persones expertes.

També subratllen la "urgent necessitat" de la prevenció, incloent des de la infantesa una educació sexual no patriarcal, amb perspectiva de gènere, transversal i estructural, que afavoreixi el compliment dels drets de les dones.