Fa dos anys, el Govern va aprovar un decret llei d'acceleració del desplegament de les energies renovables que establia les bases per impulsar la transició cap a un nou model energètic més net, sostenible, participatiu i just. L'objectiu final és aconseguir una societat descarbonitzada l’any 2050.  Aquest decret llei ja ha començat a tenir resultats. N'és prova el fet que, en dos anys, Catalunya ha passat de 9 a 1.500 punts de creació d'energia renovable autoritzats i a punt per ser construïts.

Ara bé, la ciutadania també té un paper clau en la transició energètica. I una de les formes que la gent té de fer avançar Catalunya en aquesta direcció és canviant la forma de moure's. Una molt bona forma de fer-ho, com explica Carles Pazos, propietari de dos vehicles elèctrics, és mitjançant un cotxe endollable.

Quins avantatges té el cotxe elèctric? És difícil amortitzar la despesa que cal fer per adquirir un endollable? Hi ha una bona xarxa elèctrica de recàrrega a Catalunya? Canvia la manera de viatjar amb vehicle elèctric? Per respondre aquestes i d'altres preguntes relacionades amb la mobilitat elèctrica, Pazos ha participat en el programa especial que ElNacional.cat ha dedicat a aquesta qüestió.

En primer lloc, Pazos ha començat explicant com va fer el pas cap a la mobilitat elèctrica. "Jo era usuari de vehicle convencional, però, l’any 2010, quan el meu cotxe ja tenia 10 anys d’antiguitat, vaig anar al saló Expoelectric. I vaig sortir d’allà amb un una bicicleta elèctrica. Un any més tard, al següent Expoelectric, després de provar molts dels cotxes elèctrics exposats, vaig sortir d’allà amb un híbrid elèctric endollable", ha assenyalat. Ara, tretze anys més tard, assegura que està molt satisfet amb la compra que va fer. N'és prova el fet que, actualment, té dos vehicles elèctrics.

VÍDEO

En segon lloc, ha assenyalat què és el que canvia d’utilitzar un cotxe elèctric en lloc d’un fòssil. "Has de planificar els teus circuits i intentar ser el més eficient energèticament possible. Però la meva vida no ha canviat", assegura. I ha destacat que, afortunadament, a Catalunya, hi ha una molt bona xarxa de recàrrega i l'avantatge que suposa poder aparcar gratuïtament a les zones blaves de la ciutat de Barcelona.

En tercer lloc, pel que fa al cost econòmic d'apostar pel cotxe elèctric, ha subratllat que, avui dia, hi ha una gran varietat de cotxes de diferents gammes per triar i que el seu manteniment és molt barat. "El cost de mantenir un cotxe elèctric és gairebé anecdòtic. Pots gastar-te al voltant de 100 euros l’any", ha indicat. "Si fas més de 12.000 quilòmetres l’any, ja et surt a compte el vehicle elèctric", ha afirmat. I ho ha reblat, tot assegurant que "a partir del quart o el cinquè any, ja pots amortitzar la despesa feta". "Això sense tenir en compte les ajudes de l’administració. Si aconsegueixes les ajudes, la cosa baixa moltíssim", ha reblat.

En quart lloc, respecte a l'impacte ecològic del vehicle elèctric, ha assegurat que la seva família ha estalviat 18.000 litres de combustible en 10 anys. "Amb el meu vehicle elèctric, he deixat de cremar 10.000 litres de combustible. I amb l’altre vehicle que tinc 8.000 més", ha assenyalat.

Finalment, ha aprofitat l'avinentesa per expressar que, a parer seu, cal fer l’aposta pel vehicle elèctric. "No conec ningú que hagi fet el canvi a la mobilitat elèctrica que se’n penedeixi, però conec molta gent que no s'hi atreveix", ha conclòs.

El programa MOVES III

Catalunya ha fet una forta aposta per incentivar la mobilitat sostenible, i ha destinat 195 milions d'euros al programa MOVES III, que subvenciona l'adquisició de vehicles elèctrics i la instal·lació de punts de recàrrega. 

Els ususaris interessats a adquirir un vehicle elèctric o híbrid endollable, o en instal·lar un punt de recàrrega podran continuar sol·licitant els ajuts fins el 31 de juliol del 2024. A les carreteres catalanes ja circulen més de 70.000 vehicles elèctrics

Clica aquí per saber-ne més.