La sonda xinesa Chang'e 4 ha allunat avui amb èxit a la cara oculta de la Lluna, la primera vegada en la història que això s'aconsegueix, ha informat l'Administració Nacional de l'Espai de la Xina (ANEC).

L'ANEC, citada per l'agència oficial de notícies Xinhua, ha detallat que l'allunatge s'ha produït a les 10:26 hora de la Xina (02:26 hora GMT) a la zona prevista: la conca d'Aitken, al pol sud del satèl·lit de la Terra.

Per la seva part, el diari estatal Global Times ha qualificat l'arribada reeixida de la Chang'e 4 al costat fosc de la Lluna de "gran fita de l'exploració humana de l'univers".

La missió realitzarà tasques d'observació astronòmica de ràdio de baixa freqüència, anàlisi de terreny i relleu, detecció de composició mineral i estructura de la superfície lunar poc profunda i mesurament de la radiació de neutrons i àtoms neutrals per estudiar el medi ambient a la cara oculta de la Lluna.

La sonda, que inclou un mòdul i un vehicle explorador, va ser llançada el passat 8 de desembre per un coet Gran Marxa 3B des del Centre de Llançament de Satèl·lits de Xichang, a la província de Sichuan, al sud-oest del país asiàtic.

Quatre dies més tard, la Chang'e 4 va entrar en l'òrbita lunar, després de la qual cosa l'ANEC va retallar l'òrbita de la sonda en dues ocasions, l'última d'elles el passat 30 de desembre.

Les comunicacions entre la sonda i la Terra són possibles gràcies a un satèl·lit, Queqiao, posat en òrbita el mes de maig passat i que opera com a "mirall" transmissor d'informació entre els centres de control a la Terra i la Chang'e 4.

Programes espacials pioners com el soviètic o el nord-americà ja van aconseguir fa més de mig segle fotografiar la cara oculta de la Lluna però mai no van allunar allà, malgrat que el 1962 una missió no tripulada nord-americana ho va intentar sense èxit.