L'augment del nivell del mar pel canvi climàtic serà agressiu, sobretot a Venècia, segons un estudi que ha realitzat un equip internacional de la Universitat de Kiel (Alemanya). Les inundacions i l'erosió comportaran un risc per a molts llocs mediterranis que són patrimoni munidial de la Unesco

Concretament, l'informe assenyala que 47 de 49 monuments que es troben al Mediterrani es podrien veure afectats i tindran poques possibilitats de salvar-se. Els autors comenten que, en l'escenari més desfavorable, el nivell del mar pujaria en 100 anys fins a 1,46 metres. Això comportaria un augment de les inundacions a l'àrea del Mediterrani en un 50%. Tarragona però, no es veuria tant afectada per les inundacions com per l'erosió.  

De fet l'estudi situa Tarragona entre els tres conjunts arqueològics que podrien ser més vulnerables davant d'aquestes erosions. Els altres serien Tiro (Líban) i Éfeso (Turquia). I els més afectats per les inundacions serien els monuments de la UNESCO que es troben a Itàlia, Croàcia, Grècia i Tunísia. 

El paisatge cultural de la serra de Tramuntana, a Mallorca, és un dels que presenten menys risc d'inundació, al costat de Leptis Magna, a Líbia. Però si que s'assenyala que, a finals de segle, podria tenir un risc alt d'erosió. 

Itàlia, el risc més alt d'inundació

El risc més elevat d'inundació es donaria a Itàlia, que tindria el 87% dels llocs amenaçats. La segueixen Croàcia, amb un 86%, i Grècia, amb un 75%. La llacuna de Venècia té un risc elevat. De fet, el nivell d'aigua pujaria en alguns punts dos metres i mig, i l'àrea inundada arribaria al 97%.