El Vaticà és ple de gent que espera la canonització de la mare Teresa de Calcuta (1910-1997), fundadora de les Missioneres de la Caritat i premi Nobel de la Pau, que tindrà lloc aquest diumenge. La cerimònia s'emmarca dins els actes del Jubileu instituït pel papa Francesc per recordar la necessitat de misericòrdia. El mateix Papa ha demanat que els catòlics imitin l'exemple de la beata amb els seus esforços per "aleujar el patiment del món". Una relíquia de Teresa de Calcuta ja és al Vaticà on els fidels la veneren. S'espera una presència massiva a Roma: de fet, centenars de milers de persones ja han arribat a la ciutat per assistir a l'acte. Hi ha 600 periodistes acreditats i 125 televisions retransmetran la canonització en directe. La delegació espanyola comptarà amb la presència de la reina Sofia, la presidenta del Congrés, Ana Pastor, i el ministre d'Afers Exteriors, José Manuel García-Margallo.

La mare Teresa

Teresa de Calcuta va néixer com Agnes Gonxha Bojaxhiu, en una família d'origen kosovar, a Skopje, a l'actual Macedònia (aleshores integrada a l'Imperi Turc). A partir dels divuit anys es va consagrar a la vida religiosa, i va tenir la intenció de dedicar-se al treball humanitari a l'Índia. El 1931 va ser destinada a Calcuta, i el 1950 va decidir dedicar-se a l'ajuda als més pobres, amb la creació d'un nou orde, les Missioneres de la Caritat, que ara ja té més de 4.000 membres. Aquesta congregació, a més dels tres vots tradicionals (pobresa, castedat i obediència) hi afegeix un quart vot: la dedicació als pobres. A partir dels anys seixanta, Teresa de Calcuta es va fer molt popular per les seves tasques humanitàries entre els més desfavorits (leprosos, sense sostre, malalts crònics). Poc a poc va anar expandint la tasca de la seva congregació a més de cent països. En vida, i pòstumament, va rebre nombrosos honors, a l'Índia i a molts altres països. Al seu funeral hi van assistir milions de persones, i dirigents de tot el món.

Beatificació exprés

Teresa de Calcuta va ser beatificada per Joan Pau II, el 19 d'octubre de 2003. La beatificació va ser polèmica, perquè es basava en un miracle: la curació d'un tumor d'estómac a l'índia Monica Besra; una curació que alguns metges atribuïen als remeis, i no pas a cap miracle. 

La polèmica

No tothom està d'acord amb la canonització de Teresa de Calcuta. Alguns l'acusen de ser la icona del neocolonialisme occidental a través de l'humanitarisme. S'acusa a Teresa de Calcuta d'intentar obligar a convertir-se al catolicisme als agonitzants. A més a més, se li ha criticat les seves excel·lents relacions amb dictadors, com Enver Hoxha, d'Albània, o Jean-Claude Duvalier, d'Haití. Era tremendament conservadora i estava en contra de la contracepció i del divorci. Però fins i tot se l'acusa de tenir els hospitals en mal estat, en contra de tots els principis mèdics moderns d'higiene i profilaxis. I hi ha qui qüestiona l'ús dels ingents recursos que Teresa de Calcuta va saber recaptar al llarg de la seva vida.

 

Fotografia de portada: Preparatius per a la canonització de Teresa de Calcuta al Vaticà. © EFE/EPA/GIORGIO ONORATI.