La llei del regadiu andalusa que afecta el parc de Doñana és una de les apostes de Juanma Moreno que busca el reconeixent del sector agrícola, però que ignora les lleis mediambientals. El projecte de llei que compta amb el suport l'extrema dreta de Vox, ha despertat recel entre l'oposició andalusa i altres formacions de tot l'Estat espanyol. Tot plegat ha acabat arribant a orelles de la Unió Europea (UE), que no ha aprovat la línia d'acció de Moreno. Aquest dijous, la Comissió Europea ha reiterat per escrit que l'aplicació d'aquesta llei "podria contravenir la legislació mediambiental comunitària". 

🌿 Les claus de la polèmica sobre els regadius de Doñana

"Si s'aprova en els termes anunciats, aquesta proposta legislativa podria contravenir la legislació mediambiental comunitària aplicable", indica el comissari europeu de Medi ambient, Virginius Sinkevicius, en una resposta escrita a una pregunta parlamentària cursada pels eurodiputats socialistes César Luena i Javi López.

A més, des de la Comissió Europea s'ha recordat que Brussel·les és responsable que la legislació mediambiental comunitària és respecte a tot arreu, inclosos tots els territoris de l'Estat Espanyol. 

Quina és la polèmica llei de Juanma Moreno?

La proposició de llei per legalitzar regadius il·legals al voltant del parc de Doñana és una aposta del PP andalús que confronta els drets ambientals. La proposició de llei reconeix com a agrícoles unes 800 hectàrees dels municipis de Huelva d'Almonte, Bonares, Lucena del Port, Moguer i Rociana del Comtat. La postura del govern espanyol és clara i recorrerà al Tribunal Constitucional per "invasió" de competències si s'aprova. Ara, la Unió Europea també rebutja el projecte. 

Tot plegat succeeixen un moment d'extrema sequera a la zona. L'aqüífer del part ha caigut al seu nivell més baix, això representa que el 59% de les llacunes temporals de grandària més gran no s'omplen des de 2013. La conseqüència és la desaparició d'un gran nombre de flora i fauna molt valuosa, segons revela l'últim informe de l'Estació Biològica de Doñana.

L'organització WWF ha denunciat que a l'aqüífer de Doñana hi ha prop d'uns 1.000 pous il·legals, que s'encarreguen de la sobreexplotació de les reserves d'aigua. Si aquesta dura sequera se li suma que es deixaran de perseguir les explotacions hídriques il·legals que s'aprofiten dels recursos del parc, el resultat pot ser catastròfic. Justament per això, les intencions de Moreno han fet saltar les alarmes dins i fora de l'Estat espanyol.