Albert Santamaria és bomber des de fa 15 anys. Espera el foc al parc de Granollers. És bomber de primera de l'escala bàsica i té coneixements de sanitari. Treballa en un binomi d'atac, reforçat per dues persones més durant la campanya forestal. L'Albert treballa cara a cara amb el foc. El trobem sortint d'entre les cendres, a Teià, quan pràcticament l'incendi ja està extingit. Grimpa per la carena i arriba al punt de trànsit on hi ha els companys dinant. Abans de fer un mos, s'avé a explicar-nos com treballa un bomber ras.

"Seguim el foc", diu, "si el foc fa un quilòmetre, doncs nosaltres hi anem al darrere amb un quilòmetre de mànega". Els bombers de terra agafen un flanc del foc i el van resseguint fins que l'apaguen.

Estant al parc reben l'avís, un cop el guaita ha vist la columna de fum i el cap de guàrdia, el Delta zero, activa els mitjans. "Rebem l'avís des del control central i ens dirigim al lloc on hi ha l'incendi. El que fem des del camp és atacar el foc directament amb línia d'aigua". 

"Tots anem coordinats amb els mitjans aeris, però el bomber a terra és el que realment acaba apagant el foc". L'Albert no treu mèrit als seus companys, però remarca que el bomber ras és qui extingeix el foc realment. "Des dels mitjans aeris el que es fa és alentir el foc i nosaltres acabem matant-lo, tallant-lo, rematant-lo".

Bombers Bellaterra, Laura Gómez

La naturalitat del foc

"Que un foc cremi és una cosa natural. Ha passat sempre", explica l'Albert Santamaria. Aquest és l'ordre de prioritats dels bombers: les persones, els béns i, finalment, apagar l'incendi. El foc és un element natural, necessari per a l'entorn per més que sembli un contrasentit. Els focs naturals ajuden a endreçar els boscos i a regenerar-los, però els darrers anys el principal problema, al marge de l'abandonament, són les urbanitzacions.

"El problema que ens trobem al foc forestal són la quantitat d'urbanitzacions i cases que hi ha al bosc. Al final tu vas fent, però el problema real és la gent que hi ha dins", explica.

El record d'Horta de Sant Joan

Bombers Bellaterra, Laura Gómez

L'Albert és un dels bombers que va reforçar les tasques d'extinció a Horta de Sant Joan en què van morir cinc bombers del GRAF Lleida.

L'incendi d'Horta de Sant Joan es va iniciar el 20 de juliol de 2009. El foc va afectar el nord del massís dels Ports de Tortosa-Beseit. El 21 de juliol de 2009, un canvi brusc en la direcció del vent va atrapar un grup de bombers del Grup de Reforç d’Actuacions Forestals (GRAF) entre un cingle i el barranc dels Cubars. 

"No parem"

"Es veu molt el foc forestal, és el que surt als mitjans, però fem moltes altres feines", diu l'Albert. Els incendis al bosc són, bàsicament, a l'estiu.

Però els bombers fan altres serveis, com extingir focs en habitatges, en accidents de trànsit, rescats... "No parem", diu l'Albert.