El passat divendres s'estrenava la pel·lícula La reina de España, de l'oscaritzat Fernando Trueba. Una pel·lícula en què Penélope Cruz interpreta una actriu que va de Hollywood a l'Espanya dels anys cinquanta per representar Isabel la Católica. Grups d'extrema dreta i nacionalistes espanyols han reclamat el boicot a la pel·lícula, com a revenja perquè Trueba, a la darrera gala dels premis nacionals de Cinematografia, va assegurar: "Ni cinco minutos de mi vida me he sentido español" i que "en caso de guerra yo iría siempre con el enemigo".

Reaccions patriòtiques

Alguns mitjans conservadors i espanyolistes, com El Español i ABC, han participat en la campanya contra Trueba, i han acusat Atresmedia i la Sexta de donar suport a un individu de valors qüestionables. Però el gruix dels atacs contra el director han partit de la xarxa, on s'han popularitzat les etiquetes #boicottrueba i #TruebaDevuelveLaPasta. S'ha reclamat a Trueba que retorni les subvencions rebudes de l'Estat espanyol, se l'ha acusat de "sinvergüenza", de "incompetente enchufado", de "traïdor", de "insultar a nuestros padres, hijos, muertos..." i fins i tot de guenyo. Però és probable que la temàtica de la pel·lícula tampoc fos del gust d'aquest públic, perquè conté referències als treballs forçats al Valle de los Caídos, i a la repressió i a la censura franquistes. Alguns usuaris de la xarxa demanaven mà dura contra Trueba:

En l'atac a Trueba s'hi ha destacat Fran Ribera, i en la defensa del director, Jordi Évole:

Punxada?

El film de Trueba ha aconseguit unes modestes recaptacions de taquilla aquest cap de setmana, molt per sota del que esperaven els productors. Alguns mitjans, com Libertad Digital o El Confidencial, han apuntat que els baixos resultats es deurien al boicot contra el director, però no sembla que el boicot hagi tingut gaire pes en aquesta punxada. Altres pel·lícules de Trueba també havien tingut racaptacions prou modestes.