Un mes després de l'incendi a la planta de reciclatge de dissolvents de Montornès de Vallès que va posar contra les cordes el riu Besòs, les seves aigües han aconseguit desfer-se dels residus tòxics però continuen sense albergar vida, una tasca per a la qual caldrà esperar alguns mesos.

Així ho apunten experts consultats per Efe, els quals han destacat la capacitat del riu per depurar el seu curs després de l'abocament de contaminants emprats en l'extinció de foc, però han demanat prudència a l'hora de fer pronòstics sobre l'evolució de la zona afectada.

"Un mes és un període molt curt. La flora i la fauna es mouen per cicles anuals", ha assenyalat el biòleg Manuel Isnard, responsable de Medi Fluvial del Consorci Besòs-Tordera, que gestiona les estacions depuradores instal·lades a la conca del riu.

D'acord amb l'especialista, el Besòs és actualment "com una casa que s'ha buidat i cal tornar a omplir", però els fonaments segueixen intactes: "El riu ja està preparat per rebre espècies".

L'ecosistema es normalitzarà a la primavera

Per això, ha apuntat, si no es produeix cap contratemps, l'ecosistema fluvial hauria d'estar "normalitzat" de cara a la primavera que ve, quan es durà a terme la següent campanya de mostreig i potser se sàpiga ja si el substrat també s'ha malmès .

Per la seva banda, la biòloga i responsable de l'equip d'investigació de peixos d'aigua dolça de la Universitat de Barcelona (UB), Dolors Vinyoles, ha recordat que tota revitalització "necessita d'un temps i no es produeix per generació espontània", sinó que requereix d'un cicle sencer de precipitacions.

Vinyoles ha relatat que l'aigua del Besòs ha estat el primer a "netejar-se" gràcies als seus afluents, que no es van veure afectats, i al mateix curs del riu, que ha anat diluint els contaminants, però ha alertat que els peixos encara no han tornat.

De fet, a l'epicentre del desastre només es va localitzar una espècie, el llopet, de la qual van sobreviure entre un 5% i un 10% d'exemplars a causa, probablement, al fet que roman enterrat durant el dia i és capaç de respirar analment.

Els científics també van trobar una bagra catalana que devia quedar resguarda entre branques o pedres, el que demostra, ha explicat Vinyoles, que "tot i la contaminació massiva, en un ecosistema fluvial sempre poden quedar racons impensables amagats amb microhàbitats petitíssims".

Actualment, les mostres preses revelen la presència d'alguns exemplars d'anguila, barb de muntanya, bagra, llopet i carpes, però en quantitats molt menors a les que hi havia abans de l'incendi fins i tot en els punts inferiors a el lloc de l'accident.

Punts de control

L'equip científic de Vinyoles, a instàncies de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), ha instal·lat dos punts de control per conèixer l'abast de l'impacte ecològic, un a l'altura de Montcada i Reixac i un altre a Santa Coloma de Gramenet.

No obstant això, ha lamentat la biòloga, també hi han vist algunes espècies però pocs individus.

Per això, ha continuat, per recuperar la fauna aquàtica caldrà esperar que arribi l'època de reproducció o la pluja, encarregada d'arrossegar mitjançant riuades a peixos de la part alta del riu.

"En quinze anys no he pogut constatar mai la reproducció de peixos en aquesta part del Besòs, per la qual cosa esperem que plogui molt perquè les riuades els arrosseguin i es repobli de manera natural", ha dit abans d'afegir: "I això passa, sobretot, a la primavera i la tardor".

Tots dos experts han coincidit a més en la necessitat de millorar la depuració i les condicions de vida de la fauna amb mesures com la millora de la llera del riu i l'eliminació del nitrogen de l'aigua.

"És un element molt perjudicial per als peixos i podria ser el factor pel qual no es reprodueixen al Besòs", ha destacat Vinyoles.

Isnard ha proposat crear refugis per a algunes espècies i instal·lar tancs de tempestes al riu, dipòsits de grans dimensions per retenir les aigües contaminades en cas de catàstrofe.

"Aquest desastre ha demostrat l'extrema fragilitat de el sistema. Hem de reforçar-ho incrementant la seva biodiversitat", ha ressaltat.