El serial de les terrasses de Barcelona sembla que arriba a la seva fi. El ple d'aquest divendres ha aprovat la modificació de la normativa existent per convertir-la en més "flexible", "accessible" i justa. El pacte al qual han arribat ajuntament i restauradors ha estat fruit de la pressió del gremi, en lluita i embolicat amb contenciosos judicials des de fa tres anys.

"La relació ha estat difícil i la construcció del pacte no ha estat més fàcil", ha destacat el director del Gremi de Restauradors, Roger Pallarols, per qui l'acord "ha de permetre que el sentit comú s'imposi i que les terrasses arrelades, i molts cops les més dèbils, no es vegin amenaçades". En el mateix sentit s'ha pronunciat el president de la mateixa entitat, Pere Chías, que ha parlat de "consens absolut", útil per "salvar molts llocs de treball i moltes terrasses amenaçades de desaparèixer".

De les 4.600 terrasses que hi ha a Barcelona, més de la meitat —unes 2.240 segons dades del Gremi—, s'han vist afectades per la normativa, una ordenança que en establiments provocava la desaparició de les terrasses.

El nou text "elimina la rigidesa" d'una normativa que incloïa haver de construir un nombre determinats de lavabos i piques en funció de l'aforament, poder col·locar taules només davant de la façana del local i determinar la magnitud de la terrassa en funció de l'amplada de les voreres. Això sí, tot i els canvis, prevaldrà sempre el criteri "d'accessibilitat". 

Què diu la modificació?

La normativa assenyala que s'ha de garantir l'accessibilitat i la seguretat i obre la porta a estudiar cas per cas. Així doncs, no sempre serà obligatori que les terrasses quedin just davant del local, se'n podrà augmentar la longitud i es podran col·locar taules arran de façana si l'espai ho permet. Excepcions que, per obtenir el vist-i-plau haurna d'estar justificades. El text també contempla que les distàncies amb els elements urbans seran orientatives. Pel que fa al mobiliari i els serveis, es permetran estufes però es promourà reduir les estufes de combustió amb l'objectiu de prohibir-les el 2025 i no s'admetran terrasses amb autoservei. Respecte als horaris, es mantenen els actuals: de diumenge a dijous, de 8 h a 24 h, i divendres i vigílies de festius, de 8 h a 1 h.