La franja litoral de Barcelona és la segona amb més abocament de plàstic a tota la Mediterrània, amb una acumulació diària de 26,1 quilos per quilòmetre, segons l'estudi de WWF 'Stop the flood of plastic'. Barcelona només queda superada per la costa de Cilicia, a Turquia, amb 31,3 quilos per quilòmetre, i li segueix Tel-Aviv (21 quilos), el Delta del Po, a Itàlia (18,2); València (12,9); Alexandria (12,7); Alger (12,2); Marsella (9,4), i la turca Esmirna, a Turquia (7,2).

Precisament l'Ajuntament de Barcelona ha apel·lat a la corresponsabiliad de la ciutadania per reduir els residus plàstics a les platges de cara a la revetlla de Sant Joan, que se celebra la nit d'aquest diumenge.

Per a la revetlla, les platges barcelonines disposaran de 2.500 papereres --2.000 d'elles per a envasos-- i l'Ajuntament apilarà durant dilluns restes sense recollir en 100 metres quadrats a la platja Nova Icària per sensibilitzar sobre la generació de residus.

33.000 ampolles per minut

Al seu informe, WWF destaca que cada any acaben a la Mediterrània 570.000 tones de plàstic, l'equivalent d'abocar 33.800 ampolles de plàstic al mar cada minut.

Les activitats costaneres provoquen la meitat dels abocaments de plàstic, mentre que el 30% arriba a través de rius i la resta prové de fonts de contaminació de plàstic d'activitats des del mar, com el comerç marítim i la pesca.

Detalla que el turisme augmenta "significativament" la generació de residus a les costes mediterrànies, que són visitades anualment per uns 200 milions de turistes: en alguns municipis costaners, els visitants d'estiu generen un augment del 30% de residus.

Espanya, quart productor

Espanya ocupa el quart lloc en producció de plàstic, només per darrere d'Itàlia, Turquia i França, i és entre els tres països amb més percentatge de residus plàstics reciclats, ja que representa el 13,2% del total analitzat a l'informe.

L'organització avisa que la conca mediterrània genera el 10% de tots els productes plàstics, el que la converteix el quatre productor mundial d'aquest material. Els països del mediterrani generen 24 milions de tones de residus plàstics cada any, el 72% de les que acaben en un procés de tractament de residus controlat.