El Servei d'Atenció, Recuperació i Acollida (SARA) de Barcelona ha atès des del mes de gener i fins a finals d'octubre un total de 1.266 dones víctimes de violència masclista, segons dades facilitades per l'Ajuntament a l'Agència Catalana de Notícies. Aquesta xifra suposa un 29% més que les dones ateses durant l'any 2019 (980). I durant l'any del confinament, el 2020, el servei va atendre 1.087 dones.

D'altra banda, també ha pujat el nombre d'adolescents d'entre 12 i 17 anys atesos pel SARA Jove, passant de 16 atencions el 2019 a 48 el 2021 (un augment del 200%). És molt significatiu respecte al gran nombre de sol·licituds del servei el fet que, amb data del 31 d'octubre, els recursos municipals tenien totes les places ocupades i la mitjana d'espera per accedir a un allotjament estable era de dos mesos. 

No obstant això, val a dir que per accedir a recurs d'urgències, com el Centre Municipal d'Acollida i Urgències (CMAU), hostals o pensions l'entrada és immediata.

Les dades aportades per l'Ajuntament de Barcelona indiquen que el CMAU té una capacitat de 27 places i estan ocupades totes les habitacions. En aquest sentit, escau remarcar que els recursos de llarga estada i autonomia dels que disposen en cases i pisos d'acollida tenen una capacitat de 205 places (116 places de llarga estada i 87 autonomia). En aquest cas, totes les habitacions també estan ocupades.

Crida l'atenció el fet que només durant el mes d'octubre, 70 persones es van allotjar en pensions i hostals. Es tracta de dones i en determinats casos els seus fills.  

Reivindicacions de les treballadores

A dia d'avui, al SARA hi treballen 47 persones, 38 de les quals són personal tècnic de perfils psico-social d'atenció directa. Concretament, hi ha una directora, una coordinadora, 3 administratives, 2 insertores laborals, 2 advocades, 8 treballadores socials d'urgències i primera acollida, 7 treballadores socials de tractament, 12 psicòlogues d'adult, 6 psicòlogues d'infància i adolescència i 5 educadores socials. 

Enfront de l'increment de les atencions que s'ha viscut en els darrers dos anys, les treballadores reclamen més recursos. En els darrers mesos, han reivindicat que la situació és "crítica" i té efectes directes a l'hora d'atendre a les dones. Protesten per la manca de places als recursos residencials i reivindiquen que es contracti més personal. Les treballadores asseguren que tenen les agendes col·lapsades i cal escurçar l'espera per una cita, ja que l'atenció inicial és crucial.  

La sensació d'inseguretat de les dones als carrers de Barcelona creix un 37%


Les dones barcelonines pateixen una major sensació d'inseguretat als espais públics des de l'inici de la pandèmia. Concretament, una enquesta feta per les entitats feministes Àmbit Prevenció, Col·lectiu Punt 6 i Creació Positiva entre novembre i desembre de 2020 revela que la percepció d'inseguretat per les violències masclistes contra les dones i persones no binàries barcelonines ha augmentat en un 37%. A més, dos de cada deu han patit violència masclista, la majoria de vegades per un home desconegut, i en el 20% dels casos pels mateixos agents policials.

L'enquesta, que va ser resposta per 938 persones, atribueix aquest increment a diferents causes i les divideix segons el perfil demogràfic de les preguntades, dividides per la seva nacionalitat, districte, orientació sexual i edat. Segons l'enquesta, més del 52% de les persones preguntades consideren que la poca gent al carrer ha fet augmentar la seva percepció d'inseguretat, així com el tancament dels comerços i altres establiments (26%). Les restriccions horàries i el toc de queda (20%) i la menor presència de veïns o persones conegudes al carrer (14%), també apareixen com a motius.

 

 

Imatge principal: Pla detall de la parada d'accessoris a la manifestació contra la violència de gènere convocada per 'Novembre Feminista', el 25 de novembre de 2019/ ACN