Balears ha limitat l'entrada d'oliveres per protegir les sargantanes endèmiques, declarades ara espècies vulnerables. El Parlament ha ratificat aquest dimarts un decret que el Govern va aprovar el passat 30 de gener per limitar l'entrada d'oliveres, garrovers i alzines per dificultar l'arribada de serps, que s'amaguen entre les arrels i amenacen a supervivència de les sargantanes gimnèsica ("Podarcis lilfordi") i pitiüsa ("Podarcis pityusensis").

La llei limita l'entrada d'oliveres, garrovers i alzines de més de 40 centímetres de perímetre de tronc durant els mesos de posada d'ous fins a l'eclosió de les espècies d'ofidis i el seu període d'hibernació. La resta de l'any, caldrà demanar autorització a la Conselleria de Medi Ambient i Territori i acreditar que s'han adoptat les mesures de control i bioseguretat per evitar la introducció d'ofidis — així com la identificació, l'origen, la data d'extracció i la traçabilitat de l'exemplar.

Trampes contra serps a les Pitiüses

L'entrada d'aquests arbres sense restriccions es podrà realitzar des del primer d'abril fins al 15 de juny i del 15 de setembre fins al 15 d'octubre. Els exemplars introduïts fora d'aquest període hauran de fer quarantena en un recinte impermeable al pas d'ofidis. De la mateixa manera, els vivers, comerços, entitats i particulars que venguin, reuneixin o distribueixin arbres ornamentals hauran de col·locar trampes, com a mínim entre el primer d'abril i el 30 d'octubre. D'altra banda, també s'inclouen les espècies de sargantana pitiüsa i gimnésica en el catàleg d'espècies amenaçades i d'especial protecció amb la consideració de vulnerables.

L'impost de turisme sostenible ha finançat enguany la col·locació de 1.246 trampes a Eivissa, on el problema té més gravetat — i s'ha comptat amb set tècnics treballant a jornada completa a l'illa. A Formentera s'han col·locat 394 trampes i s'ha comptat amb dos tècnics a jornada completa. Així doncs, s'han col·locat un total de 1.640 trampes a les Pitiüses. Pel que fa a les captures, a Eivissa es van capturar l'any passat 2.710 serps (més del doble de l'any anterior); i a Formentera, 664. En total, es van registrar 2.834 exemplars capturats a les Pitiüses; 11.648 des del 2016 (7.411 a Eivissa i 4.327 a Formentera).