El Consorci del Besòs ha assegurat avui que la contaminació del riu provocada per l'incendi d'una fàbrica de Montornès del Vallès es revertirà "en un temps més o menys curt", perquè en cap cas l'abocament ha fet retrocedir l'ecosistema "30 anys", tot i els "centenars" de peixos morts.

Així ho han sostingut l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, el president de el Consorci Besòs-Tordera, Josep Monràs, i la directora general de Qualitat Ambiental de la Generalitat, Mercè Rius, després de reunir-se amb els alcaldes d'onze municipis afectats de la regió propera al Besòs.

Rius ha asseverat per la seva banda que "el pitjor ja ha passat" i ha llançat un missatge d'"optimisme moderat" perquè, ha dit, l'afectació és "transitòria" i fins i tot avui "ja hi ha indicis de recuperació" a la part baixa del riu, tot i que encara estan esperant el resultat de les anàlisis i informes tècnics.

Els gestors del Besòs s'han mostrat convençuts que es tracta d'un accident "greu" amb forta incidència sobre la fauna, però les conseqüències, que han portat a l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) a decretar l'emergència, "no seran fatals, sinó que es podran revertir aviat".

No obstant això, han evitat precisar dates: "ara mateix no es pot saber en quant de temps es recuperarà", ha advertit Monràs, que ha promès que les "mesures de contenció contundents" que impulsaran les administracions garantiran una "ràpida recuperació del Besòs i el seu entorn".

Per la seva banda, Colau ha fet una crida a la "calma", ha reafirmat "la unitat d'acció" entre consistoris, a més de destacar que "els fets podrien haver estat més greus si no s'hagués contingut l'accident amb relativa rapidesa". L'alcaldessa ha detallat a més que si la Fiscalia de Medi Ambient, que ja ha obert diligències, aprecia que Dictesa pot haver incorregut en un delicte, estudiaran personar-se com acusació.

Sobre aquesta possibilitat, Rius ha ressaltat que actuaran "amb tota contundència" i ha detallat que l'expedient informatiu que han obert contra la companyia pot derivar en un altre de "recuperació ambiental", de manera que l'empresa estaria obligada a assumir el cost de la restitució mediambiental de l'àrea afectada.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat
Carpa morta peix ecologia desastre medi ambient (Christoph Schütz)
Quioscos & Pantalles Mini-Txernòbil al Besòs Antoni Maria Piqué