Després que aquest curs 2022-23 comencés amb més de 20.000 alumnes de Formació Professional pendents de trobar plaça en el que va ser una situació caòtica, la Generalitat, els sindicats i les patronals han arribat a un acord inèdit per planificar l'oferta integrada de la FP. Es començarà a aplicar el pròxim curs escolar 2023-24, que estarà formada per 445.818 places, un 6,4% més que aquest curs. En total, s'invertiran 901,7 milions d'euros, tal com han anunciat aquest dilluns la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, el d'Ocupació i Treball, Roger Torrent i el d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray. Tots tres han presentat els acords per a la futura FP després del ple de la Comissió Rectora del Sistema de Formació i Qualificació Professional de Catalunya, que és l'òrgan executiu de decisió i del qual formen part la Generalitat, patronals i sindicat. 

En la presentació de l'acord, Roger Torrent ha dit que "és transcendental fomentar" l'FP per millorar la competitivitat del país i que "així ho tenen interioritzat els agents socials". Així, el conseller ha xifrat en un augment del 6,42% respecte al curs actual les 445.818 places i ha concretat que 31.323 corresponen a certificats de professionalitat, 171.028 a l'àmbit educatiu i 243.467 a la formació contínua. Actualment, el sistema compta amb 2.233 centres, 2.572 punts d'informació i orientació, 16.710 docents, formadors i experts, així com 37.000 empreses, ha detallat el conseller d'Educació, que té com a previsió arribar als 14.000 estudiants d'FP Dual el curs vinent, davant dels 11.000 actuals.

Gairebé 700 docents més a l'FP 

Mentrestant, Cambray ha informat que el curs vinent hi haurà 698 docents més d'FP, de manera que la plantilla arribarà als 9.390 i respecte a la manca de professors en algunes especialitats com informàtica ha repetit que s'està oferint la possibilitat d'augmentar les hores al professorat interessat. "Fem el que podem", ha dit el conseller. En total, hi haurà 171.028 places per estudiar FP a Catalunya, fet que implica 273 grups i 8.129 alumnes més que el curs passat. 

El conseller ha concretat que l'increment es concreta en 270 noves places de Programes de Formació i Inserció (PFI), 300 en Itineraris Formatius Específics (IFE), 400 d'FP bàsica, 3.927 de grau mitjà, 2.937 de grau superior i 295 per estudiar a distància des de l'Institut Obert de Catalunya (IOC).  Les famílies que més creixen són sanitat, electricitat i electrònica, i comerç i màrqueting que "coincideixen amb els cicles més demanats el curs passat", ha dit Cambray, que ha afegit que tots els augments de grups s'han planificat "d'acord amb el teixit productiu de tot Catalunya" i que l'oferta d'FP creix a 66 municipis per buscar l'equilibri demogràfic.

Canvis en les dates de preinscripció 

Per accedir als cicles formatius de grau mitjà, el curs vinent tindran prioritat els alumnes amb continuïtat d'escolarització de quart d'ESO, els que no hagin acabat el batxillerat i tots els procedents de les escoles d'adults. També canvien les dades de preinscripció, que s'han avançat respecte del curs anterior: els alumnes amb preferència s'han de preinscriure entre els dies 12 i 18 d'abril, la resta de l'alumnat presentarà les sol·licituds entre els dies 9 i 15 de maig i que la matrícula per ambdós processos serà del 3 al 7 de juliol.

El conseller ha assegurat que avançar les dates de preinscripció provocarà que "tots els alumnes participants en el procés ordinari sàpiguen abans de l'inici de curs la plaça que tenen assignada" i que "no hagin d'esperar fins a mitjans de setembre", com ha succeit  fins ara.