L'Audiència de Barcelona ha desestimat el recurs d'apel·lació interposat pel Barça contra la sentència dictada pel jutjat de primera instància número 39 de la capital catalana, que l'octubre del 2014 va desestimar la demanda de responsabilitat civil per import de 47,63 milions d'euros contra la junta directiva de Joan Laporta per suposades pèrdues durant el seu mandat (2003-2010).

En l'esmentada sentència, el jutjat va considerar que no s'havien acreditat resultats econòmics negatius durant l'etapa de Laporta com a president del Barça que justifiquessin l'acció de responsabilitat.

La decisió va ser recorreguda pel club i també pels 17 directius demandats. Tanmateix, a finals de l'any passat, l'actual directiva barcelonista va intentar pactar amb tots ells per retirar els recursos d'apel·lació sobre la sentència de primera instància.

Dotze d'aquests directius van acceptar, però no així Joan Laporta, Xavier Sala i Martin, Josep Ignasi Macià, Maria Elena Fort i Rafael Yuste, que van mantenir la seva impugnació.

La decisió del jutge allibera els directius i assegura que el seu mandat no va acabar amb pèrdues, tal com va indicar la junta de Sandro Rosell, poc després de guanyar les eleccions (2010), reformulant els comptes de la temporada 2009/10.

Després d'aquesta nova derrota als jutjats, el Barça encara té la possibilitat de recórrer la sentència al Tribunal Suprem.

Les reaccions dels exdirectius

Alguns dels directius que no es van adherir al pacte amb el club han celebrat la decisió de l'Audiència a través de les xarxes socials.

"Aquesta directiva es dedica a intoxicar" 

Des de les instal·lacions de la Fundació Johan Cruyff, Joan Laporta ha valorat la notícia de la seva exoneració: "Aquesta junta directiva no mereix continuar perquè el que ens  han fet durant set anys als meus companys i a mi ha estat vergonyós. Una gran mentida articulada i premeditada. Actuen amb mala intenció, menteixen, són persones que es dediquen a intoxicar i manipular".

En la mateixa línia, l'expresident del Barça ha qualificat de "lamentable" la decisió d'engegar l'acció de responsabilitat: "Són uns irresponsables que es van dedicar a alterar els nostres comptes en benefici seu. Em sap molt greu perquè això afecta a la imatge del Barça". 

Sobre Sandro Rosell i la seva detenció, Laporta no ha volgut fer sang. "Mai me n'alegro de les desgràcies dels altres tot i que m'hagin fet mal. Em sap greu quan penso en la seva família i els seus fills. I també em sap greu perquè perjudica la imatge del club". 

Per últim, l'advocat ha volgut assenyalar Josep Maria Bartomeu: "Va dir que estava legitimat per continuar i la mentida no legitima. Ells segueixen mentint molt. Apel·len a la il·lusió, però la gestió no és bona. Tenen dificultats econòmiques series i el club no és viable ni sostenible. Sempre desconfio dels que es vanten de ser bons gestors perquè per portar un club de futbol es necessita ànima". 

El Barça no es mou

El club ha emès un comunicat explicant la seva posició respecte a la resolució de l'acció de responsabilitat. En set punts, el Barça "lamenta" que l'Audiència no hagi dictat una resolució que fixi els criteris comptables per quantificar en un futur els beneficis o les pèrdues d'una junta directiva en el seu mandat. 

El comunicat assenyala que la voluntat de l'actual junta directiva ha estat "obtenir un precedent per evitar l'actual situació d'incertesa i d'inseguretat jurídica". A més, el club creu que la sentència confirma que els comptes presentats per la junta de Joan Laporta eren "defectuosos" i que la reformulació efectuada per l'aleshores junta de Sandro Rosell és la "correcta". 

Segons el Barça, la sentència "confirma que l'únic motiu pel qual no va prosperar la demanda presentada pel club en primera instància és perquè [...] no van quedar suficientment acreditades algunes de les partides que configuraven el total de les pèrdues reclamades i pagades pel club".

El Barça conclou la primera valoració de la sentència anunciant que aquesta serà avaluada en la pròxima reunió ordinària de la Junta Directiva, prevista per al proper dilluns 29 de maig.