L’arquebisbe de Tarragona, Jaume Pujol, ha demanat a la Mare de Déu de Montserrat “que il·lumini la catalana terra en aquests moments de la seva història perquè trobi el camí de l’afirmació nacional”. Habitualment, el presidents dels bisbes de la Tarraconense (la conferència de bisbes amb seu a Catalunya) fa servir expressions més neutres com “la nostra terra”, per exemple.

Pujol ha parlat d’“afirmació nacional” en l’homilia de la missa a l’Abadia de Montserrat aquest dijous, dia de patrona de Catalunya. L'arquebisbe ha presidit la celebració central de la festivitat al costat de l’abat de Montserrat, Josep Maria Soler. Entre els títols de l'arquebisbe de Tarragona figura de "Primat de les Espanyes".

En línia amb l’homilia dita per l’arquebisbe de Barcelona la diada de Sant Jordi, el de Tarragona ha assenyalat que l'afirmació nacional s’ha d’aconseguir “deixant de banda qualsevol confrontació entre els ciutadans que viuen a la mateixa terra”. També ha recordat la “pau cristiana i perpètua als pobles de Catalunya” que demanava el bisbe Torras i Bages en la seva Visita Espiritual.

Les al·lusions al moment polític són diverses. En un altre moment diu que “les crisis en la societat i també en l’Església s’han de resoldre pel camí del diàleg des de la consciència que la veritat és polièdrica i que de cap manera no podem desqualificar els altres (...)”. 

En l’homilia, l’arquebisbe de Tarrragona insisteix en la necessitat de la pregària, inseparable del caràcter missioner de l’església. “El cristianisme no es propaga per imposició ideològica, i menys per imposició violenta; es propaga per atracció i fascinació. Quan una comunitat viu en l’amor i en l’alegria, també en la passió per la justícia, es fa atractiva i es difon per ella mateixa”.

Alhora, ha defensat l’actualitat de la religió. “No podem permetre de cap manera que el cristianisme sigui rebutjat com a obsolet” perquè “forma part de la identitat del nostre poble”. Més endavant, insisteix: “seria una pèrdua molt gran per a aquesta Catalunya que estimem tant, perdre les seves arrels cristianes que l’han configurat com a poble”.

Per Pujol “els cristians tenim un lloc en aquesta societat” perquè “el cristianisme és humanitzador”, malgrat les “ombres” de la seva història. Ha afegit que cal defensar “amb veu forta” les aportacions de l’Església “a la cultura, a la identitat, a l’art” i a “l’ensenyament i a la promoció dels germans més necessitats” (...) “no ens n'hem d’avergonyir de cap manera”.

També ha dit que “ens hem d’escoltar els uns als altres i tots hem d’escoltar la Paraula de Déu per a trobar el camí per on l’Església s’ha de renovar”.