La Fundació ”la Caixa” ha concedit tres ajuts econòmics a tres projectes d'innovació biomèdica capdavantera arran de la convocatòria d'innovació CaixaResearch Consolidate. La finalitat del CaixaResearch Consolidate és donar suport a projectes madurs com els seleccionats perquè puguin fer el pas d'anar del laboratori al mercat i del mercat a la societat. D'aquesta manera, es podran crear noves empreses o solucions basades en la recerca i, de retruc, millorar la salut i la qualitat de vida de la ciutadania. 

La Fundació ”la Caixa” ha concedit tres ajuts econòmics a tres projectes de recerca biomèdica 

Enguany, els tres projectes elegits són, en primer lloc, un projecte de la Universitat Rovira i Virgili (URV) en consorci amb investigadors de l'Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV), titulat "Nous dispositius mèdics per millorar la monitorització de senyals elèctrics cerebrals en nadons i adults".

Laboratori / Pexels
Fotografia d'una dona treballant a un laboratori / Pexels

El segon està realitzat per la Fundació Bosch i Gimpera, de la Universitat de Barcelona, en consorci amb investigadors de la Universitat de Granada i de la Universitat de Catània, i s'anomena "Desenvolupant nous fàrmacs per disminuir el dolor".

El tercer està impulsat per l'Institut de Recerca Germans Trias i Pujol i està designat amb el títol: "Un anticòs monoclonal per al tractament contra el càncer". Així doncs, aquestes tres iniciatives rebran una ajuda econòmica de 300.000 euros perquè siguin desenvolupades en els dos anys vinents.

Els tres projectes de recerca biomèdica rebran una ajuda econòmica de 300.000 euros

L'aportació econòmica està destinada al desenvolupament tecnològic del projecte, als estudis per a l'aprovació reguladora, a la contractació de personal i a la gestió de la propietat intel·lectual, entre altres. A més, els investigadors rebran suport personalitzat de mentoria i comptaran amb altres activitats de suport com l'assessorament per part d'experts.

Cientific / Pexels
Un investigador mira a través d'un microscopi / Pexels

Els tres projectes guanyadors 

En primer lloc, els investigadors del projecte "Nous dispositius mèdics per millorar la monitorització de senyals elèctrics cerebrals en nadons i adults" han dissenyat un nou elèctrode específic per a nounats (amb capacitat de recanvi del gel electroconductor). Aquest està adaptat a les característiques cefàliques dels nounats, és flexible i transparent, de manera que permet un millor registre de l'activitat cerebral, per la qual cosa facilita el diagnòstic de lesions i facilita la monitorització dels nadons. Val a dir que aquest elèctrode ja s'està provant en un assaig clínic.

A més, han dissenyat un sistema avançat que permet col·locar aquests elèctrodes en punts anatòmics concrets i individualitzats per a cada pacient. Així doncs, el sistema, anomenat "EPlacement", elimina els potencials errors que es poden produir durant la col·locació dels elèctrodes al cap.

A més de la contribucó econòmica, els guanyadors rebran l'ajuda de mentors i comptaran amb altres activitats de suport 

En segon lloc, els científics de la iniciativa anomenada "Desenvolupant nous fàrmacs per disminuir el dolor" han descobert que la interacció amb dues dianes biològiques, dues proteïnes implicades en l'aparició i el manteniment del dolor, produeix un efecte analgèsic molt potent en diversos models animals de dolor. Aquests resultats han facilitat la cerca de noves molècules duals capaces d'interactuar amb les dues dianes. En aquest context, l'objectiu és trobar un nou tractament per reduir el dolor de manera significativa i millorar així la vida dels pacients.

Doctors / Pexels
Tres doctors inspeccionen una radiografia / Pexels

En tercer lloc, els impulsors del projecte "Un anticòs monoclonal per al tractament contra el càncer" estan desenvolupant una nova immunoteràpia basada en una molècula (anticòs monoclonal) contra els macròfags tumorals que podria convertir-se en un tractament idoni per a pacients oncològics. L'anticòs monoclonal va dirigit contra una proteïna que és un punt de control crític, i reprograma els macròfags perquè tinguin una activitat antitumoral. En aquest sentit, escau subratllar que, en assaigs preclínics, l'administració de l'anticòs ha demostrat que és capaç de prevenir el creixement de tumors de pulmó. 

Doncs bé, amb aquest projecte, els investigadors volen aprofundir en l'estudi dels efectes de l'anticòs en el tractament del càncer i progressar en el seu desenvolupament com a pas previ al seu ús potencial en pacients.

La finalitat del CaixaResearch Consolidate és donar suport a projectes madurs com els seleccionats perquè puguin fer el pas d'anar del laboratori al mercat i del mercat a la societat

Finalment, escau esmentar que, des de l'any 2015, la Fundació ”la Caixa” ha destinat 18 milions d'euros a 173 projectes innovadors en el marc de les convocatòries CaixaResearch Validate i CaixaResearch Consolidate. I és que gràcies a aquests concursos, s'ha generat una inversió addicional de més de 10 milions d'euros i s'han creat 29 empreses derivades.