Avui en dia ens hem acostumat a mirar aplicacions com TripAdvisor abans de sortir a dinar o sopar; eines que permeten veure les puntuacions i comentaris positius d'un restaurant i que ajuden a triar. També mirem les puntuacions dels hotels i apartaments a través de Booking o Airbnb i, a partir d'ara, podrem mirar els comentaris i puntuacions dels diferents jutges i jutjats de l'estat espanyol. Ara bé, no es pot comparar del tot amb les aplicacions citades ja que mai podrem triar quin jutge ens tocarà.

Cada jutge i jutgessa és un món: alguns prefereixen intervencions breus, altres tenen manies amb l'extrama puntualitat, alguns marquen el límit de testimonis en un número o un altre... Fins ara això era una sorpresa i si havies de participar a un judici no sabies quin magistrat et trobaries davant, però gràcies a JusticiApp podem conèixer la manera de fer dels jutges de l'Estat. L'aplicació funciona com TripAdvisor: els usuaris poden puntuar i fer comentaris sobre el funcionament d'un tribunal, valorar un jutge en concret o, fins i tot, opinar sobre el paper d'altres actors com els Lletrats de l'Adminsitració de Justícia. 

Dirigida als advocats però a l'abast de tothom

El Confindencial ha pogut parlar amb l'advocat madrileny que ha creat l'aplicació, Jorge Molina: "Es tracta de que els companys sàpiguen el que trobaran quan vagin a un jutjat o un altre i sàpiguen com han de preparar la seva estratègia". Així doncs, el creador de JusticiApp explica que està dirigida, principalment, als advocats (això no vol dir que tothom pugui entrar per xafardejar). L'aplicació conté un registre de tots els jutges en actiu a Espanya, identificats per l'òrgan on exerceixen. Els usuaris poden puntuar en diferents categories: celebra vistes telemàtiques? com és l'atenció presencial o telefònica? és ràpid a l'hora de posar data als judicis? tarda molt en dictar sentència? és puntual? pressiona molt per tal que les parts arribin a un acord? és estricte amb el nombre de testimonis? limita les preguntes durant els interrogatoris? dona temps suficient per a les exposicions orals durant el judici?, entre d'altres.

justiciapp

Com sorgeix la idea?

Molina explica al citat digital que la idea va néixer després d'una mala experiència: "Va ser un tema d'un acomiadament. Jo defensava l'empresa, una farmàcia dirigida per la meva clienta. Era un tema complicat perquè s'havien robat dades informàtiques i al local no hi havia càmeres de seguretat, així que vaig haver de portar un pèrit informàtic i diversos testimonis". L'advocat va tenir problemes amb la jutge que va fer que la vista fos exageradament curta: "Em va rebentar el judici". Molina explica que si hagués sabut abans que aquesta jutge volia intervencions molt simples i curtes ell ja s'hauria preparat i el judici hauria anat millor. Molina subratlla que la finalitat de JusticiApp no és només per posar bons o mals comentaris, és per puntuar-ho tot, també si són bons professionals, eficients, amables, si ajuden els advocats... Les avaluacions són anònimes, conclou l'advocat. L'aplicació es va posar en marxa el passat mes de novembre i el seu creador assegura que ha tingut una bona acollida al sector i que ja suma diversos centenars d'usuaris, sobretot a Barcelona i a Madrid.