endesa cop25

El secretari general de les Nacions Unides, Antonio Guterres, ha assegurat aquest dimarts que "encara estem a temps de fer que aquesta COP25 sigui molt rellevant", però ha precisat que per aconseguir-ho és essencial la regulació dels mercats de carboni -article 6 de l'Acord de París- i que els països més contaminants es comprometin a una reducció més important de les seves emissions.

"La tradició de les COP (conferències de les parts de la Convenció Marc de l'ONU sobre Canvi Climàtic) és que les decisions es prenen al final", ha subratllat Guterres en una entrevista amb l'Agència Efe a la seu de la Cimera del Clima que en acaba aquest divendres 13 a Madrid.

El secretari general de l'ONU ha explicat que perquè la COP 25 sigui "molt rellevant" ha d'aconseguir "la implementació de l'article 6 de l'Acord de París, que és essencial per als mercats de carboni." I també és necessari que "els països que tenen emissions més fortes assenyalin que estan disposats a considerar increments importants" en les seves reduccions, que es plasmaran el proper any en la Cimera de Glasgow, ha agregat.

Aquestes noves contribucions nacionals -ha subratllat Guterres- són determinants per garantir que es compleix l'objectiu que la temperatura mitjana no pugi més d'1,5 graus a final de segle respecte als nivells preindustrials i garantir la neutralitat climàtica el 2050. També ha assenyalat que, en la Cimera de Madrid "seria molt important donar un senyal sobre la importància de l'adaptació" al canvi climàtic, que "ja està tenint conseqüències terribles, sobretot en països fràgils".

Preguntat per l'increment de finançament que reclamen els països en vies de desenvolupament, el secretari general ha recordat que "hi ha un compromís molt clar" en l'Acord de París, que destina més de 100.000 milions de dòlars de fons públics i privats per a l'adaptació i mitigació" al canvi climàtic.

"És necessari assenyalar en aquesta COP la importància de l'adaptació, perquè el canvi climàtic ja està tenint conseqüències terrible, sobretot en països fràgils, com les petites illes o els Estats africans, que pateixen "sequeres terribles o tempestes devastadores", ha dit.

"Per respondre a aquests desastres -ha afegit-, però també per augmentar la resilencia i la resistència dels Estats, és molt important un finançament molt fort i que els països respectin els seus compromisos". Guterres considera que la transició ecològica no ha de deixar ningú enrere i que el pas "necessari" a una economia verda ha de portar amb si "mesures de formació" per als afectats. "És necessari que ningú no es quedi enrere. Les mesures de suport a una transició justa són un complement indispensable de les mesures de transició climàtica", ha dit.

La consciència dels joves

Sobre el protagonisme en aquesta cimera de l'activista sueca Greta Thunberg, Guterres ha assenyalat que "els joves tenen una consciència molt clara que les conseqüències del canvi climàtic se'n van notar en la seva vides i això els dona una autoritat moral que és molt important en aquest moment".

"A més, amb la voluntat política insuficient dels governs, crec que les pressions de l'opinió publica, de la societat civil, el sector privat i financer són molt importants perquè els governs assumeixin les seves responsabilitats", ha remarcat.

Sobre la posició davant del canvi climàtic de països com els Estats Units i el Brasil, Guterres ha afirmat que les Nacions Unides "tenen una posició privilegiada per interpel·lar els països amb emissions més elevades i fer-los comprendre que tenen una responsabilitat particular per a la preservació del nostre planeta".

L'ONU -ha agregat- exerceix a més un important paper per "donar veu a tots els que pensen que cal canviar de rumb i assumir una ambició molt més gran" en la lluita contra l'escalfament global, i ha subratllat que com a secretari general parla d'emergència climàtica des de fa molt temps.