L'exdirigent del Partit per la Independència (PI), Àngel Colom, admet haver rebut 75.000 euros de l'exresponsable del Palau de la Música Fèlix Millet per a pagar els deutes que tenia la formació. Colom, que ha comparegut avui en el marc del judici del cas Palau, va ser secretari general d'Esquerra Republicana de Catalunya abans de fundar el PI i després va passar a les files de Convergència Democràtica de Catalunya.
75.000 euros pels deutes
Colom ha reconegut en el judici del cas Palau que va rebre 75.000 euros de Fèlix Millet per a fer front als deutes que tenia l'extingit Partit per la Indepedència, tot i que ha assegurat que li va sol·licitar el doble. "Vaig demanar-li de 20 a 25 milions de pessetes, però el senyor Millet em va donar 12,5 milions d'euros", ha explicat l'exdirigent polític.
Colom ha assegurat que els diners van servir per a pagar els proveïdors de les campanyes electorals, així com per a pagar els crèdits personals de la campanya.
Colom ha reconegut que va rebre diners de Millet, però que no es va fixar en el concepte de la transacció. "Vaig agafar el taló i el vaig signar. Només vaig mirar la xifra". De fet, ha assegurat que no sabia que l'origen dels diners era il·lícit. Segons ha explicat, ell pensava que era una "donació personal" de Millet.
No reconeix la seva signatura
Àngel Colom ha dit no reconèixer la seva firma en el conveni que l'Orfeó Català va signar amb la fundació Espai Catalunya per justificar la donació. Ignora per què la quantitat que figura en aquest acord és de 25 milions de les antigues pessetes, xifra que dobla la del xec esmentat i que coincideix amb el deute total de l'extint PI.
"Algú va intentar imitar la meva firma, jo mai vaig signar el document del conveni", ha reiterat Colom, que ha recalcat que mai va dir a l'expresident del Palau el nom Espai Catalunya, una resposta a la qual el fiscal ha reaccionat amb incredulitat: "I com va poder saber Millet l'existència d'aquesta fundació?"
Qui és Àngel Colom?
Àngel Colom (1951), mestre de professió, va acumular una llarga trajectòria política a les dècades dels 1980 i 1990. Concretament, va saltar a primera línia política a les eleccions al Parlament de Catalunya de 1988, en què es va presentar com a número 3 de la candidatura d'ERC, aleshores encapçalada per Joan Hortalà. Arran d'una forta crisi en el si del partit independentista, un any després Colom va sortir elegit com a nou secretari general, càrrec que va ostentar fins el 1996.
Colom va ser diputat al Parlament de Catalunya fins i tot després de deixar ERC. Va fundar el PI i va quedar com a diputat no adscrit a la Cambra catalana. El 1999, el partit es va presentar a les eleccions municipals a Barcelona. Els mals resultats van provocar la dissolució de la formació. Posteriorment, Colom es va fer militant de CDC.
Més donacions de Millet
Àngel Colom probablement no va ser l'únic polític a rebre diners del Palau. L'expresident de CDC a l'Ametlla del Vallès Esteve Escuer ha reconegut com a testimoni en el judici que qui era president del Palau de la Música va sufragar despeses de diverses campanyes electorals del partit en l'àmbit local.
Escuer ha admès que el 27 de febrer de 2007 va rebre de Millet "en efectiu" 13.000 euros per a la campanya local de CDC, però ha assegurat que pensava que eren diners personals de l'expresident i no del Palau, i que ja els ha tornat.