La regidora de Serveis Socials de l’Ajuntament de Reus, Montserrat Vilella, ha declarat que en època de bonança les institucions no van ser capaces de crear estructures per combatre la pobresa energètica i que “ara s’ha de generar l’estructura necessària per ajudar la gent afectada a sortir-se’n”.

En una entrevista a Catalunya Ràdio, Vilella ha criticat Gas Natural: “Si nosaltres no coneixem un problema, no podem actuar. I menys si la companyia no ens ho diu”, també ha explicat que un alt responsable de l’elèctrica es va posar en contacte telefònic amb l’Ajuntament ahir.

Per Villela, hi ha hagut una evident vulneració de la llei per part de la companyia i ha considerat que no ha actuat de forma correcta, ja que no van comunicar, segons ella, que s’efectuaria el tall elèctric tal com estableix la Llei 24/2015: “Hi ha d’haver un abans i un després en aquest cas”, ha sentenciat.

La regidora ha animat la resta d’administracions públiques a treballar per combatre la realitat i ha assegurat que es tracta d’un tema de "primera magnitud". Posteriorment, ha assegurat que estan esperant la investigació dels Mossos d’Esquadra i el requeriment de l’Agència Catalana de Consum i que a partir d’aquí es prendran decisions “per preservar els drets dels ciutadans”.

Preguntada sobre la postura de l’Ajuntament els mesos previs amb el cas particular de la dona de 81 que va morir a Reus, ha declarat que van ajudar la família però ha sostingut: “S’ajuda a les famílies, però són elles mateixes les que decideixen què poden rebre o no de Serveis Socials”, ha dit Vilella, per després reconèixer que en aquest cas en concret no podia revelar en què consistia l’actuació municipal.

El cas de la María

La mateixa entrevista ha servit per parlar amb la María, una veïna de Rubí que pateix pobresa energètica i que ha estat afectada per diversos talls elèctrics: “Prefereixo donar menjar als meus fills que pagar les factures de la llum”, ha explicat.

Preguntada sobre la seva situació actual, la María ha manifestat que els seus fills han de sortir de casa per fer les seves feines diàries per l’absència de llum i que per conservar els aliments i begudes fresques feia servir una nevera de platja amb bosses de gel.