Aquest estiu, el programa CaixaProinfància, impulsat per la Fundació "la Caixa", torna a organitzar campaments, colònies urbanes i centres oberts gratuïts a tot Espanya. Concretament, està previst que hi participin al voltant de 30.000 infants que es troben en situació de vulnerabilitat, risc de pobresa o exclusió. 

Aquest estiu, la Fundació "la Caixa" torna a organitzar activitats d'estiu per a infants en situació de vulnerabilitat

Tot plegat, amb l'objectiu fomentar l'aprenentatge mitjançant el joc i facilitar la conciliació de les famílies. Amb l'organització d'aquestes activitats, que són dinamitzades per 320 entitats socials de totes les comunitats autònomes vinculades al programa CaixaProinfància, es pretén lluitar contra la pobresa infantil

Els 3 tipus d'activitats que s'ofereixen als infants

Les tres modalitats d'activitats de lleure que ofereix CaixaProinfància es complementen entre elles. Així, l'infant pot participar en més d'una.
1. Centres oberts. Consisteix a oferir, durant tot el curs i fora de l'horari escolar, una sèrie d'activitats de lleure als nens i nenes. Aquestes activitats formen part d'un projecte educatiu propi i una programació anual.
2. Colònies urbanes. Es duen a terme de manera intensiva en període estival. Les colònies urbanes no només inclouen activitats de lleure, sinó que també contemplen activitats de reforç educatiu.
3. Campaments. Es tracta d'activitats intensives que es desenvolupen a l'estiu i que impliquen el desplaçament a un lloc diferent de la residència habitual, normalment, a prop de la natura.

5 jocs tradicionals en format digital

Però això no és tot, CaixaProinfància també ha creat un quadern digital interactiu amb cinc propostes de jocs tradicionals de diverses parts del món, amb història i valors. El quadern interactiu, que s'emmarca en la iniciativa "Campamentes connectadas", permet treballar continguts educatius i recursos per reconèixer, expressar i gestionar emocions.

1. Mbube, Mbube! Es tracta d'un joc originari d'Àfrica per desenvolupar la confiança, enfortir l'autoestima i assolir fites.

2. El telegrama. És un joc americà ideal per aprendre a prendre decisions ràpides i precises, i desenvolupar la capacitat d'observació, l'enfocament i les habilitats d'anàlisi. Sens dubte, una activitat molt enriquidora.

03 CaixaProInfancia / Fundació "la Caixa"
Foto: Fundació "la Caixa"

3. Cap de drac. Des d'Àsia, ens arriba aquest joc que et permet millorar l'agilitat física i mental, la coordinació, la paciència i l'habilitat per mantenir l'equilibri i controlar els moviments.

4. Chenilleassis. Desenvolupar la tolerància, la companyonia, la cooperació, l'empatia i la comprensió. Aquest és l'objectiu de Chenilleassis, un joc europeu que ens fa millors persones i ciutadans.

5. Wok Tali Wok. El darrer joc té el seu origen a Oceania. La seva principal virtut és que impulsa la capacitat de representar diferents rols i analitzar altres perspectives, activa el pensament estratègic i afavoreix l'autoconeixement.

Contes amb valors

No només els jocs tenen el poder d'entretenir i, alhora, ensenyar. Els contes també tenen aquesta capacitat. És per això que a "Campamentes Connectadas" els infants també trobaran Contes amb valors. En aquest espai, el cantant i compositor Famous Oberogo explica aquests contes a través de càpsules audiovisuals.

A Campamentes Connectadas els infants també trobaran Contes amb valors

En total, són quatre els contes que Oberogo relata. Tots ells passen en diferents parts del món. Per exemple, el primer, L'origen de les muntanyes, passa a Alaska. En canvi, el segon, La bugadera i el forner transcorre al Perú. El tercer, anomenat La petita cuca de llum, té el seu escenari a Tailàndia. I, el quart, titulat El major tresor, et permet viatjar fins a Mongòlia.

L'impacte de la pobresa infantil

Tal com conclou l'estudi publicat recentment per l'Alt Comissionat contra la Pobresa Infantil en col·laboració amb la Fundació ”la Caixa”, la pobresa infantil no només té un impacte individual, sinó que també afecta el conjunt de la societat. Per fer-nos una idea del seu impacte, convé recordar que, com a mínim, té un cost de 63.079 milions d'euros a l'any. Un cost que es tradueix en uns 1.300 euros anuals per persona i suposa el 5,1 % del PIB anual, segons xifres del 2019.

02 CaixaProinfancia / Fundació "la Caixa"
Foto: Fundació "la Caixa"

Iniciatives destinades als infants en situació de risc són imprescindibles. N'és prova el fet que, a Espanya, més d'un 27% dels nens i les nenes es troba situació de vulnerabilitat. "El 27,4% dels nens i nenes a Espanya encara es troben avui en risc d'exclusió social. I l'estiu es converteix en una època encara més complexa per a molts d'ells i les seves famílies. Per això, reforcem el nostre compromís amb aquest servei d'activitats perquè nens i nenes puguin desenvolupar les seves potencialitats i aconseguir així fer un pas més cap a la igualtat d'oportunitats futures", explica el subdirector general de la Fundació ”la Caixa”, Marc Simón.

El lleure de qualitat millora el rendiment escolar dels infants

Tenir accés a activitats educatives de qualitat en el lleure repercuteix positivament en els resultats escolars dels infants. És per això que la situació de pobresa, associada a un conjunt de necessitats educatives dins i fora de l'escola, té un impacte sobre el rendiment acadèmic, la integració social i el desenvolupament de les competències personals.

Dit això, escau subratllar que s'estima que més de tres quartes parts dels aprenentatges adquirits d'una persona adulta provenen de fora del sistema educatiu. És a dir, provenen de qualsevol acció educativa estructurada no escolar i de la participació en un determinat ambient social. És per això que, a través del programa CaixaProinfància, la Fundació "la Caixa" promou l'accés a activitats educatives de qualitat en el lleure com a motor de canvi i mecanisme d'apoderament entre els menors.

04 CaixaProinfancia / Fundació "la Caixa"
Foto: Fundació "la Caixa"

Aquestes vacances, cap infant no s'ha de quedar de braços plegats. La infantesa és el moment de jugar i d'aprendre, sobretot a l'estiu!