Activistes pel clima de Rebel·lió o Extinció Barcelona (XR) han ocupat la Secretaria de Medi Ambient i Sostenibilitat, situada al carrer Provença de Barcelona. Una desena de persones s'han encadenat a l'entrada de l'edifici per reclamar a la consellera d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, el compromís de crear d’una Assemblea Ciutadana pel Clima en l’àmbit català. Finalment, a última hora de la tarda han informat que la consellera s'ha compromès a trucar-los dilluns dia 10 i a crear l'Assemblea durant els 100 primers dies de Govern.

Avís al Govern

Segons informen en una nota de premsa, els activistes estan fent resistència passiva i el seu objectiu és donar  "l’avís al nou Govern de la Generalitat, que la societat civil està atenta i pendent perquè les accions de l’executiu entorn la crisi climàtica estiguin a l’altura dels objectius de reducció d’emissions marcats a la Unió Europea".

En aquest sentit, assenyalen que la seva principal demanda és aconseguir establir una Assemblea Ciutadana pel Clima en l'àmbit català, tal com es va fer a França i a Regne Unit, per tal que la ciutadania sigui qui decideixi com fer la transició cap a la neutralitat d’emissions. Amb tot, demanen que, en cas de crear-se aquest òrgan a Catalunya, les seves decisions siguin vinculants.

Així mateix, recorden que la Comissió creada al Parlament Català sobre l’Emergència Climàtica va aprovar demanar al govern català la constitució d’una Assemblea Ciutadana el 2020. Tanmateix, la constitució d’aquesta assemblea no es va recollir al programa electoral d’ERC ni als acords de govern amb la CUP i amb Junts per Cat.

E3C0qivWYAIgDQV (1)

Rebel·lió o Extinció Barcelona

L'ocupació de la secretaria de Medi Ambient i Sostenibilitat culmina les accions convocades pel mes de juny per Rebel·lió o Extinció Barcelona (XR). Així mateix, també denuncien que Acció Climàtica s’hagi agrupat en la mateixa conselleria que Agricultura, ramaderia i pesca, ja que consideren que "dilueix" l'objectiu de lluitar contra l'emergència climàtica i exigeixen una vicepresidència ecosocial, que permeti realment tractar-la de manera transversal i prioritària durant el mandat.

A més també denuncien que el govern de l’estat espanyol, ha anunciat la celebració d’una assemblea ciutadana a escala estatal, en format virtual, que "no compleix en absolut amb els mínims que garantirien l’eficàcia de l’assemblea". Asseguren que la proposta feta pel govern espanyol és molt menys valenta que la de França: fa una pregunta totalment ambigua a les participants i les decisions de l’assemblea no vinculants.

 

 

Imatge principal, acció a la secretaria cd Medi Ambient i Sostenibilitat / Rebel·lió o Extinció Barcelona