S'ha acabat el viacrucis que han passat, judicial i mediàtic, dos sergents i un inspector dels Mossos d'Esquadra que van ser denunciats per un caporal i cinc agents de l'Àrea Regional de Recursos Operatius (ARRO) de la regió del Camp de Tarragona. Després d'anys de pressió, d'haver de canviar de destí, de denúncies i d'una petició, de l'acusació particular, de més de 80 anys de presó per assetjament laboral, la Secció Quarta de l'Audiència de Tarragona, després del judici de final de 2023 els ha absolt i ha tancat la causa, tal com ha pogut saber ElNacional.cat, que ha tingut accés a la interlocutòria signada pels tres magistrats del tribunal.

Des de l'any 2008, quan es va crear, fins a l'any 2013, quan van canviar de destí, els sergents Anton García i Ramon Martí i l'inspector Agustí Migó lideraven l'ARRO de Tarragona. Arran de diversos moments de tensió a l'interior de l'Àrea, i concretament amb un equip —una furgoneta—, la situació es va anar tensant fins que es van presentar diverses denúncies contra, primer, un dels sergents ara absolts. Després van ser denunciats, en diverses ampliacions, el sergent sotscap de l'ARRO i l'inspector en cap. 

A les denúncies s'hi van anar sumant incidents que el caporal i els quatre agents asseguraven que els comandaments feien de manera arbitrària per tal de perjudicar-los, des de controls d'uniformitat o el repartiment de les hores extres. El que primer va iniciar-se com un intercanvi d'informes negatius contra els agents, per les seves conductes que, a ulls dels comandaments, no eren correctes, eren respostes pels agents amb notes informatives i denúncies.

Més de 10 anys pendents de ser jutjats

Entre altres conflictes, es va reestructurar, com era habitual, els equips a inici d'any, un fet que va tornar a tensar l'ambient entre els comandaments de l'ARRO de Tarragona, que van tancar files amb el sergent. L'ús d'un folre polar durant un servei policial, l'organització del servei o les valoracions (PGA) que es fan als agents de manera anual, i que antigament servien per cobrar o no cobrar un plus de productivitat anual, van fer saltar l'ambient pels aires. Les denúncies del caporal i dels agents contra els dos sergents i l'inspector van derivar també amb peticions de presó i també la petició d'ordre d'allunyament. Va ser l'any 2013 quan els tres denunciats van decidir sortir de l'ARRO i buscar nous destins amb comissió de servei tot i tenir la seva plaça en aquesta unitat d'ordre públic.

Les denúncies —amb una campanya mediàtica, adobada també per partits d'extrema dreta contra els comandaments, barrejant el conflicte laboral amb un suposat conflicte ideològic— van arribar a judici a final de 2023 i ara s'ha conegut la sentència, que no s'ha recorregut i que s'espera que sigui ferma. Durant el judici, on es van escoltar el testimoni dels agents i també dels denunciats, la Fiscalia va sumar-se a la defensa, que va exercir la Generalitat de Catalunya (també va avançar les fiances que els van demanar els denunciants), i tampoc va demanar cap condemna als tres comandaments. 

A la sentència de la Secció Quarta de l'Audiència de Tarragona que serveix per absoldre a García, Martí i Migó, el tribunal nega qualsevol mena d'assetjament laboral o de tracte degradant contra els agents per part dels comandaments i ho emmarca en un conflicte laboral. Durant la pràctica de la prova, durant el judici, es va arribar a parlar sobre la uniformitat, i si s'havia de dur o no el polar segons en quins serveis; la sentència assegura que les ordres eren per tots els agents que formaven part de l'ARRO i no eren personalitzades per als agents que van denunciar. 

Hores extra mal gestionades, però per a tots els agents

La sentència també considera que no s'ha provat que els comandaments ordenessin tasques diferenciades o de menor qualitat als agents denunciants, si bé sí que detallen que l'organització del repartiment de les hores extra no es feia de manera correcta, però que el tribunal creu que es tracta d'un problema estructural de l'ARRO de Tarragona i en cap cas, així ho signen els tres magistrats sentenciadors, que fos una discriminació contra els agents i el caporal que van denunciar els comandaments. Tampoc s'ha pogut acreditar que els sergents deneguessin permisos de dies d'assumptes propis als agents pel fet de ser ells —durant el judici algun testimoni va assegurar que els comandaments els havia demanat que autoritzessin permisos d'alguns dels denunciants per la celebració d'una boda d'ells.

Una de les peticions més altes de presó, d'aquest total de 80 anys, era per a l'inspector, a qui acusaven d'haver falsificat un document, l'acta d'una reunió que tres dels agents van mantenir amb ell quan Migó va comunicar la valoració negativa. D'aquesta reunió l'inspector en va aixecar acta, però els denunciants el van acusar d'haver-la falsejat. El tribunal també ho desestima, i apunta que el que recull l'acta s'adequa al que va passar i que les valoracions personals de l'inspector, no es poden considerar una falsificació documental. La sentència és contundent desmuntant totes les denúncies que els agents i el caporal van fer contra els dos sergents i el cap de l'ARRO d'aquells anys. En una interlocutòria de gairebé 60 pàgines, el tribunal emmarca les situacions de tensió, que s'han provat, en un conflicte laboral, però que no es poden considerar dintre dels marcs d'un delicte d'assetjament laboral. La mateixa sentència apunta que els denunciats només van tenir problemes amb els quatre agents i el caporal que els van denunciar i que alguns testimonis també van posar el focus, recullen els tres magistrats, en les actituds dels denunciants com a "font" de les tensions. 

Absolts de totes les acusacions

Com a conclusió, després d'anys de tensió i d'haver assegut davant d'un tribunal, com a acusats, tres comandaments de la policia de Catalunya, l'Audiència de Tarragona els ha absolt, a ells tres i també a la Generalitat de Catalunya, que va exercir la defensa dels comandaments i que també estava acusada com a responsable subsidiaria pels suposats fets. No consta, segons ha pogut saber ElNacional.cat, que l'acusació particular ni la Fiscalia hagin presentat cap recurs contra la sentència.

Si bé l'inspector ja està jubilat, els dos sergents segueixen en actiu. Tenen la plaça a l'ARRO de Tarragona, però no tenen intenció de tornar-hi. D'ençà que van sortir de l'àrea regional l'any 2013 formen part de la Unitat de Seguretat Ciutadana (USC) de la comissaria de Reus amb llocs de comandament i, ara per ara, no tenen intenció de moure's. Un d'ells fins i tot ha concursat per aconseguir la plaça a la comissaria de Reus. Amb l'absolució s'acaba un viacrucis judicial i mediàtic que els havia condemnat abans, fins i tot, del judici. Durant aquests anys, i ara, quan s'ha conegut la sentència, han rebut suport per part dels seus companys i comandaments locals.

Accions legals contra els denunciants

Els dos sergents que segueixen en actiu han comunicat que han estat absolts i s'han reunit amb els seus comandaments directes, a qui han fet arribar una nota informativa explicant la situació i posant en consideració dels mateixos caps regionals i del director general de la Policia —de qui depèn l'ara Comissaria General d'Investigació Interna i Afers Disciplinaris—, si s'escau, que s'obri una Informació Reservada contra els quatre agents i el caporal per les denúncies que, ara, s'han demostrat, asseguren ells, falses, després de la sentència. Tampoc, si la via administrativa interna no funciona, no descarten emprendre accions legals en l'àmbit penal contra els agents per aquest viacrucis que ha durat més de deu anys.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!