El 93% dels ciutadans de Barcelona considera que la seva ciutat és ara més insegura que fa uns anys i més d'un 90% dels habitants de la ciutat considera que Barcelona necessita més "professionals que garanteixin la seguretat als carrers" i 2 de cada 3 assenyala la "tolerància de l'administració" com l'origen de la inseguretat. En la mateixa línia, el 30% dels enquestats creu que "l'escassa penalització" dels delinqüents reincidents és la principal causa de la inseguretat a Barcelona.

Els enquestats assenyalen els barris de Ciutat Vella i Nou Barris, seguits a força distància de Sant Martí, com els més perillosos de la ciutat, mentre que Sarrià-Sant Gervasi i les Corts se situen com els més segurs.  Així ho recull l'última enquesta de l'associació "Construïm Barcelona", en una consulta a 1.247 barcelonins sobre qüestions relacionades amb la seguretat, el medi ambient, la mobilitat i l'associacionisme dels ciutadans, que el 78% dels barcelonins creu que viu el seu pitjor moment dels últims anys.

"No implicació mediambiental"

D'altra banda, el 70% dels enquestats considera que les mesures mediambientals de la ciutat són "insuficients" i el 80% creu que la principal amenaça per a la preservació del medi ambient és la "no implicació" de les administracions públiques.

Els principals problemes ambientals que afecten els ciutadans són, en un 74% de les ocasions, la congestió del trànsit i, en un 62%, la contaminació acústica, segons reflecteix l'enquesta.

Reforç de transport públic

L'enquesta també revela que 9 de cada 10 ciutadans considera que s'haurien de reforçar el metro i l'autobús com a mitjans de transport, mentre que prop de la meitat aposta per una política de mobilitat que tingui més en compte els vianants.

Per contra, l'enquesta indica que el 85% dels barcelonins preferiria que es desincentivés l'ús de la bicicleta, de la mateixa manera que 3 de cada 4 no animaria l'ús del patinet elèctric.

Poc suport a l'associacionisme 

Paral·lelament, un 83% dels entrevistats asseguren que estan disposats a implicar-se en associacions amb l'objectiu de donar sortida a les seves demandes com a ciutadans, encara que 9 de cada 10 observa una falta de suport a les associacions per part de l'Ajuntament.

Aquest sondeig s'ha conegut en paral·lel a la celebració del primer "EFE Fòrum Construïm Barcelona", que va reunir dimecres passat una desena d'experts en mobilitat, seguretat, associacionisme i medi ambient pensant ja en la Barcelona postpandèmia.

El president de Construïm Barcelona, Xavier Vallhonrat, va recordar als assistents i als que van seguir telemàticament l'esdeveniment que la seva entitat vol contribuir a abordar de forma "global i transversal" els reptes que té la capital catalana.

 

Imatge principal: Manifestació del veïnat contra el govern Colau / Miquel Muñoz