El 51% dels catalans majors de 60 anys es considera una persona activa, però al 72% li agradaria ser-ho encara més, segons l'"Estudi sobre l'envelliment actiu" impulsat per CaixaBank.

El sondeig també revela que 4 de cada 10 persones asseguren que ser actiu no depèn de l'edat. I el 96% creu que mantenir-se actiu influeix en una millor salut física i mental, i augmenta la longevitat. Concretament, del conjunt de persones que es consideren actives, 1 de cada 4 practica esport i participa en activitats d'oci, mentre que un 27% dedica el temps actiu a estudiar i llegir. I un 21% es considera actiu perquè s'ocupa de familiars i un 7% per organitzar o participar en voluntariats.

El 51% dels catalans més grans de 60 anys es considera una persona activa, però al 72% li agradaria ser-ho encara més

En aquest context, escau subratllar que l'envelliment progressiu de la població és una realitat en les societats desenvolupades. Així, d'aquí al 2030, gairebé una tercera part de la població serà més gran de 60 anys, segons l'informe ‘Projeccions de Població 2022-2072’ de l'Institut Nacional d’Estadística.

Persona gran ioga / Pexels
Foto: Pexels

L'estudi de CaixaBank també assenyala que el 68% dels enquestats catalans considera que a Espanya es tenen prejudicis envers les persones grans. A més, la totalitat dels preguntats considera que s'hauria de valorar més el talent i l'experiència sènior. I el 65% remarca que no existeixen referents sèniors que inspirin a altres persones grans a continuar actives. La conclusió a la qual arriba l'estudi és que per promoure l'envelliment actiu i saludable és necessari fer visibles referents sèniors i valorar el seu talent i experiència.

El 68% dels enquestats catalans considera que a Espanya es tenen prejudicis envers les persones grans

"Edat Plena", una iniciativa per contribuir al reconeixement dels referents sèniors

Per promoure l'envelliment actiu i saludable, CaixaBank presenta "Edat Plena", una iniciativa per visibilitzar les persones grans com a part activa i fonamental de la societat i contribuir a crear referents sèniors. El projecte està encapçalat per Leopoldo Abadía, escriptor des dels 65 anys, Anabel Ávila, gamer i streamer, Enrique Ayala, campió d'Espanya de tennis als 90 anys i Maria Teresa Saperas, que als 78 anys es va convertir en emprenedora d'èxit. 

Doncs bé, CaixaBank els ha reunit per tal que expliquin les seves històries, que han quedat enregistrades en quatre peces audiovisuals. Descobreix-les clicant aquí.

CaixaBank presenta "Edat Plena"una iniciativa que neix per visibilitzar les persones grans com a part activa i fonamental de la societat

Tots quatre coincideixen a subratllar la importància de mantenir-se actius i promoure referents sèniors. Enrique Ayala afirma que “les persones necessiten saber que és possible continuar fent coses” i Leopoldo Abadía recalca que “quan un es jubila és fonamental tenir un pla per al demà”. Anabel Ávila assegura que amb el temps va descobrir “que ser gran era un avantatge” i Maria Teresa Saperas destaca la importància d'impulsar més referents sèniors: “cada vegada hi ha més referents de persones grans, però encara ens queda un llarg camí”.

Protagonistes CaixaBank / CaixaBank
D'esquerra a dreta: Anabel Ávila, Maria Teresa Saperas, Enrique Ayala i Leopoldo Abadía / CaixaBank

El compromís de CaixaBank amb la gent gran

CaixaBank ha tirat endavant diverses iniciatives per atendre el millor possible la gent gran. Entre elles destaca el desplegament de gestors sènior, l'atenció reforçada en la xarxa d'oficines de CaixaBank, l'acompanyament personal en l'ús de caixers, l'impuls a iniciatives de formació en digitalització, o la creació d'un número de telèfon exclusiu per a clients sènior que només és atès per persones.

Tot plegat, ha permès a CaixaBank obtenir la certificació d'AENOR com a organització compromesa amb les persones grans.