“Con Franco las mujeres gozaron de la misma libertad que los hombres.” 

 Fals.

“El franquisme va acabar, en finalitzar  la Guerra Civil, amb la major part de drets de les dones que li atorgava la Constitució republicana. El franquisme va restablir el Código Civil de 1889 que, entre altres moltes discriminacions, fixava  la majoria d’edat  femenina en els 25 anys i prohibia a les dones treballar sense consentiment del seu marit, tenir passaport, obrir un compte bancari, administrar béns, subscriure contractes, disposar dels ingressos del seu treball, ser tutora o comparèixer en un judici.”

És la fitxa número 45 del total de 50 que conformen el material pedagògic titulat 50 raons de per què amb Franco NO es vivia millor, que ha elaborat una desena de docents dels Camps i Entorns d'Aprenentatge  (són serveis que elaboren recursos pedagògics i sortides vivencials per a centres escolars) de la Noguera, el Ripollès, el Canigó i de Barcelona del Departament d'Educació per fer front a les notícies falses des de les aules.

Departament de Justícia. 50 raons contra Franco
La fitxa 45 del nou recurs didàctic
Departament de Justícia.  50 raons contra Franco
La resposta de la fitxa 45 a l'afirmació falsa.

Aquest material es va presentar a la XI edició de la Jornada d'Experiències Didàctiques en Memòria Democràtica, la setmana passada, organitzada pel Memorial Democràtic i el Departament d’Educació i FP. Ara, el Memorial Democràtic, ens del Departament de Justícia, estudiarà si l’incorpora al seu programa didàctic dirigit a tots els centres educatius de Catalunya, on s'ofereixen visites a espais i també el testimoni de represaliats a les aules, com ara el sindicalista Carles Vallejo o el periodista Jordi Panyella, recollint les irregularitats policials i judicials que van segar la vida de Salvador Puig Antic. La presentació del nou recurs va ser un èxit entre els tallers dirigits per als docents.

Departament de Justícia.  XI Jornada de Experiencias Didácticas en Memoria Democrática. Taller i Franco
Un dels tallers de la Jornada de Memòria Democràtica. / Foto: D.J.

Per què cal recollir 50 raons contra Franco?  
“Neix de la necessitat de disposar d'un material per combatre totes les falses idees que banalitzen i blanquegen el règim franquista a les xarxes socials”, afirma  Víctor Ferreira i Vilallonga, professor i un dels autors d’aquest recurs didàctic, en conversa amb ElNacional.cat. El docent, de l'Entorn d'Aprenentatge del Canigó, i els seus companys, comparteixen vivències amb adolescents, quan fan les estades d'entre dos i cinc dies sobre la Guerra Civil i l'exili, com visitar la platja d'Argelers, i comproven -amb estupor- el que diuen alguns d'ells. Hi afegeix que com aquest any es commemoren els 50 anys de la mort del dictador al llit, han recollit fins a 50 raons.

Ferreira manifesta que els professors han de tenir eines per  desactivar les falses notícies (les fake news) que apareixen a les xarxes socials i que arriben a les aules. Indica que a Internet hi ha frases habituals com ara "amb Franco es vivia millor", vídeos amb manipulacions històriques, i influencers que enalteixen la dictadura. I assegura: “Ens trobem amb discursos on es barregen la ignorància, la desinformació i el revisionisme històric i que presentats en formats simplificats, repetitius i atractius, poden calar entre els joves si no tenen eines per interpretar-los.“

El bombardeig masclista i de pensament d’extrema dreta a les xarxes socials ja s’evidencia en el pensament dels joves de Catalunya i d’arreu del món. El sondeig anual publicat per l'lnstitut de Ciències Polítiques i Socials reforça aquesta idea de la dretanització dels joves, tot i que una mica més en els nois que en les noies, en les dades recollides el 2024. Una de les dades que més preocupació ha generat és el fet que un 16,4% dels nois considera que, en determinades circumstàncies, “un règim autoritari, una dictadura, pot ser preferible a un sistema democràtic”.

I què poden fer els professors davant aquest bombardeig de falses notícies?
“L’escola, els centres educatius, o  els mateixos indrets on nosaltres duem a terme la nostra docència,  tenen un paper clau per contrarestar aquesta deriva”, declara Ferreira, que afegeix que “no es tracta només d’ensenyar història, sinó de formar ciutadania crítica, i d'oferir una educació antifeixista". I hi insisteix: "És una educació que no és adoctrinament perque aquest antifeixisme es fonamenta en la defensa dels drets humans, en els drets i valors democràtics, la justícia i la igualtat entre les persones, independentment del seu lloc d'origen i la seva condició sexual. En resum, una educació antifeixista que educa per la pau i en una memòria històrica al servei de la justícia social i la construcció d'un futur més democràtic.”

El docent també considera que aquest material s'hauria d'usar a l'Educació Primària "adaptant el llenguatge", ja que quan els estudiants arriben a l'Institut, que és quan s'estudia la Guerra Civil i l'exili, ja tenen aquestes falses creences adoptades com a certes. Per ara, ofereix aquest material a tot el professorat català perquè "quan escolti una d'aquestes falses afirmacions, tingui la resposta ràpida per desmuntar-la".

Llibertats i la llengua catalana

Per això, han ideat aquestes fitxes (de doble cara) per desmuntar frases tan tòpiques que retornen, com ara Franco creo los pantanos” o con Franco no había corrupción”, que els revisionistes escampen per les xarxes socials. Hi detalla que han dividit les 50 fitxes de raons  en diferents apartats sobre els drets que s’ataquen: Llibertats democràtiques, drets socials, drets culturals, drets econòmics i progrés econòmic i drets de les dones.

A més, han escrit les 50 raons falses en castellà i les respostes en català “per visualitzar la repressió cap a la llengua catalana”, imposada per la dictadura franquista. Els creadors desitgen que aquestes fitxes siguin “un recurs atractiu (en format fitxes dins una capsa), que els centres educatius trobin en el seu CRP (Centres de Recursos Pedagògics) de referència i que estigui disponible per a treballar amb l'alumnat de la manera que es vulgui”. 

Departament de Justícia. 50 raons contra Franco
La fitxa 4 amb una afirmació falsa
Departament de Justícia.  50 raons contra Franco
La resposta  sobre la repressió al dissident que va fer el règim de Franco.

S’indica que aquest material estarà disponible el setembre als NODES (webs del Departament d'Educació) dels components dels grups de treball que han elaborat el material, i els docents que ho vulguin es poden descarregar el material. “L'objectiu és que les fitxes condueixin a l'alumnat a contrastar, analitzar i a generar pensament crític”, conclou Víctor Ferreria.

Departament de Justícia.  XI Jornada de Experiencias Didácticas en Memoria Democrática. Taller i Franco
Un moment de la XI Jornada d'Experiències Didàctiques en Memòria Democràtica.  /Foto: D. J.
 
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!