Les ofertes d'ocupació de les empreses amb exigència de titulació de Formació Professional assoliran el 50% del total en un termini de quatre anys, segons una anàlisi elaborada per grup d'experts convocats per l'Institut Coordenades de Governança i Economia Aplicada.

El 2020, els títols universitaris van deixar de ser els més sol·licitats en les ofertes d'ocupació publicades per les empreses espanyoles i, per primera vegada, van ser superats per les titulacions de formació professional, en assolir percentatges del 33,7% i del 40,1%, respectivament.

El mes de juliol passat, la consultora independent Strategik B&M Consultoria va realitzar el rànquing de "els millors centres d'FP d'Espanya", amb una anàlisi dels 10 principals operadors privats a nivell nacional (CESUR, Medac, Ilerna, implica, CES, Oceà Atlàntic, ICSE, Amusal, Claudio Galeno i CD).

L'estudi analitza un doble paràmetre d'aprovats/graduats i incorporació al mercat laboral, que, en el cas de l'operador que es troba en primera posició, CESUR, assoleix el 90 per cent, en ambdós criteris, amb un avantatge d'un 10 per cent respecte al seu immediat competidor.

La franja d'èxit se situa així entre el 90 i el 70 per cent en ambdós casos entre els tres primers centres, CESUR, Medac i Ilerna, i descendeix a entre el 49 i 30 per cent en les últimes posicions.

Precisament, l'alt grau d'ocupabilitat és un dels elements essencials per explicar que la formació professional estigui experimentat taxes de creixement en els últims anys entorn del 6 per cent anual, i en els propers anys es preveu un increment d'aquest ritme de creixement, el que permetrà assolir en un termini estimat de quatre anys l'esmentada cota del 50 per cent en l'oferta laboral que les empreses col·loquin al mercat.

pexels rfstudio 3059748

En concret, l'ocupabilitat se situa per sobre del 70 per cent de mitjana, però algunes titulacions i nivells de formació s'aproximen al 90 per cent d'ocupabilitat.

També està impulsant la Formació Professional el reconeixement social més important, així com la possibilitat d'accedir a feines estables i ben retribuïdes, davant els graduats universitaris que tarden de mitjana 10 anys a ubicar-se en el mercat de treball, amb llocs inestables i precaritzats, segons un comunicat d'Institut Coordenadas.

Per als analistes de l'Institut, les titulacions universitàries es mantindran en els actuals nivells, en el millor dels casos, sent previsible una significativa reducció.

Proximitat a la realitat laboral

La formació professional, assenyalen, "mostra uns nivells de flexibilitat i de proximitat a la realitat laboral al món empresarial que li està permetent dissenyar un catàleg d'especialitats enganxades al terreny de l'ocupació, de les necessitats reals de les empreses i del desenvolupament professional dels seus estudiants".

En un context en el qual "el canvi tecnològic avança a velocitat de vertigen" i "al mateix ritme canvien les habilitats i competències dels professionals en les empreses", afirmen que "de moment és la formació professional la que està liderant l'aproximació a les necessitats reals de competències i habilitats que tenen el mercat de treball".

D'altra banda, constaten que "en un bon nombre d'empreses hi ha una escassetat crònica de professionals en determinades especialitats, sobretot les lligades al sector mecànic, que havien quedat relegades davant de l'impuls d'altres especialitats més tecnològiques".

Tal com apunten els analistes, "aquesta escassetat en aquestes àrees concretes està creant un nou model d'especialista, els experts en mecatrònica, amb una nova configuració de competències i habilitats que atreu a un número cada vegada major d'estudiants que tenen totes les característiques per convertir-se en un elit dins del món de la formació professional", ja que "són professionals polivalents que satisfan una demanda laboral cada vegada més àmplia i exigent i en multitud de camps d'activitat".

D'altra banda, segons l'opinió dels analistes, l'empenta de la formació professional ha portat al Govern a accelerar la tramitació de la nova Llei Orgànica d'Ordenació i Integració de la Formació Professional que "pot convertir-se a l'eina clau perquè, una vegada per sempre, s'impulsi aquest model educatiu".

En paraules del vicepresident de l'Institut Coordenades, Jesús Sánchez Lambás, "la formació professional està en fase de dignificació social i creixement imparable; ha sabut adaptar-se a la realitat del mercat laboral a la velocitat que exigia el món de l'empresa, ho ha fet amb enorme precisió i serà element clau per al creixement econòmic d'aquest país".

Segons el seu parer, són "molt importants els paràmetres de qualitat de graduats i d'ocupabilitat dels centres privats destacats en el rànquing de Strategik, que apunten a una oferta formativa molt qualificada i orientada a la demanda real del mercat laboral actual."