Arriba Nadal i això és sinònim de retrobaments amb familiars, amics, felicitat i regals. La tradició de fer regals a l'època nadalenca està molt arrelada, i no és poc habitual que una de les principals demandes sigui tenir una mascota a casa. És un detall, especialment, dirigit per als més petits de la casa, amb el convenciment que els hi farà molta il·lusió, però aquesta pràctica és un greu error des del punt de vist del benestar animal. Segons dades de la Fundació Affinity, més de 50.000 gossos i gats podrien arribar a les cases espanyoles de la mà de Pare Noel i els Reis Mags. Des de la Fundació alerten que  incorporar a un animal de companyia a la família requereix una reflexió i un consens previ de tots els seus membres, un procés que moltes vegades no es té en compte quan es tracta d'un regal.

Un gos amb unes orelles de ren per Nadal / Pixabay
Un gos amb unes orelles de ren per Nadal / Pixabay

Un 11% dels espanyols afirma haver regalat un animal de companyia en alguna ocasió, segons la Fundació. La directora de la Fundació Affinity, Isabel Buil, assegura que "regalar un animal parteix d'una bona intenció, perquè els qui conviuen amb un gos o un gat coneixen els beneficis d'aquesta convivència i volen que la persona a qui el regalen també visqui aquesta experiència. No obstant això, el regal es fa moltes vegades sense pensar en el que implica. El que és imprescindible és que sempre hi hagi una reflexió prèvia de la persona o la família que assumeix la responsabilitat i el compromís de conviure amb l'animal. I això sol ser incompatible amb el fet en si de regalar, més quan és habitual que sigui una sorpresa per a qui ho rep". 

Les 5 raons per les quals no regalar animals:

Tenir un gos o un gat és el desig de molts nens i nenes. De fet, més d'un 80% dels més petits ha demanat alguna vegada un animal de companyia com a regal en la carta als Reis, a Pare Noel o en algun altre moment de l'any. Des de la Fundació Affinity aporten 5 raons per les quals no s'han de regalar animals.

  1. Regalar éssers vius els cosifica. A més, fer-ho per Nadal o Reis, en el mateix moment en què es regalen joguines, envia un missatge contradictori als nens als qui els diem que els animals no són una joguina. 
  2. Qui rep l'animal, no ha pogut fer la reflexió prèvia, és a dir, qui haurà de responsabilitzar-se del gos o gat, i això comporta riscos. Un dels principals problemes pot ser que el vincle amb el gos o el gat pot ser menys sòlid quan es tracta d'un regal, que en moltes ocasions, és inesperat, que no pas si és una decisió pròpia i meditada. 
  3. Tota la família ha d'estar d'acord amb l'arribada de la mascota. Un gos o un gat és un membre més de la família i, per tant, la decisió ha de ser consensuada. Això exigeix parlar-ho, discutir-ho, repartir responsabilitats i assumir el compromís entre tots.
  4. La millor opció és anar a buscar-lo junts. Fer en família el procés de trobar a l'animal que encaixa amb nosaltres pot ser més gratificant i ple d'aprenentatges que la sorpresa d'un únic dia, ja que la màgia del primer trobament és la clau per tenir èxit. Adoptar a un animal en una protectora és una oportunitat per a transmetre als nostres fills valors com la solidaritat, ajuda, empatia, compassió i paciència.
  5. La mascota no hauria de ser per només un membre de la família. Moltes vegades es planteja l'arribada d'un animal com un regal específicament per als fills, com un element més del món del nen, quan s'hauria de pensar que un animal és per a tota la família. Creure que un gos o un gat és solament per als nens o les nenes pot generar problemes en un futur, ja que la convivència i la responsabilitat de cuidar-lo han d'afectar a tots els membres d'aquesta família.
gat Nadal
Un gat amb barret de Pare Noel / Pixabay

Adoptar animals de la protectora

Si el plantejament és incorporar un animal de companyia a la família, una de les millors opcions en aquesta època de l'any, que és un moment en el qual la família pot tenir més temps lliure, és adoptar-ho en una protectora. Aquestes entitats segueixen un protocol per assegurar-se que l'animal no sigui tractat com un regal i que les persones que conviuran amb ell encaixen en qüestions bàsiques, com a estil de vida, necessitats, recursos, temps disponible o expectatives. 

La presidenta de la protectora d'animals Aixopluc, Rafaela González, ha afirmat que "no estem d'acord amb el concepte de regalar animals. Quan els qui venen a la protectora ens diuen que volen regalar un animal demanem que vingui la persona implicada. Un ésser viu no pot ser regalat, hem de començar a descartar aquesta terminologia. Passarem molts anys de vida juntament amb el nou company, per tant, ha de ser una decisió basada en la planificació, no en la sorpresa". En les últimes setmanes, aquesta protectora ha detectat no només un lleuger increment en el nombre de trucades d'interessats en l'adopció, sinó també un canvi de perfil del demandant. Segons ha explicat González, les trucades rebudes ara són de persones que veuen l'adopció com un regal mentre que l'habitual la resta de l'any són famílies que volen adoptar per incorporar un nou membre al nucli familiar.