El 21,7% de les dones que han quedat amb homes a través de Tinder han estat violades amb violència física.  A més, prop d'un 30% afirma que la seva parella sexual va continuar amb la pràctica tot i que elles haguessin manifestat dolor físic i desig de parar. El 70% d'aquestes violacions van ser comeses per homes entre 35 i 55 anys. Així ho revela l'estudi "Apps Sense Violència Sexual", finançat pel Ministeri d'Igualtat i elaborat per la Federación Mujeres Jóvenes (FMJ), que es basa en entrevistes a 963 dones usuàries de l'aplicació de cites Tinder, la més usada per joves a Espanya. L'informe destapa que el 57,9% de les usuàries de l'app es van sentir pressionades per tenir relacions sexuals en aquestes cites, i un 40% va sentir la mateixa pressió respecte a les pràctiques de dominació sexual (BDSM). A més, el 57% de les enquestades va considerar que algun dels homes amb qui havien quedat les havia animat a beure amb l'objectiu de tenir sexe, i un 40%, per tenir relacions violentes que tenen "molt a veure" amb la pornografia. 

Dificultat per detectar violència 

Un dels principals problemes que ha descobert l'informe és la dificultat de les mateixes víctimes per detectar la violència sexual per part dels homes amb qui parlen. Segons ha explicat la coordinadora de projectes de la FMJ, Mónica Sáiz, el 86,4% de les enquestades inicialment van assegurar que no n'havien patit. Pel que fa a qüestions concretes, han destapat que el 48,8% de les enquestades es van sentir tractades com un objecte; un 33% van voler parar la relació i l'home es va enfadar; un 27% van viure situacions violentes durant el sexe com ofegaments o cops; un 29,5% van ser pressionades per a dur a terme pràctiques que no volien.

La investigació apunta que en la primera interacció, un 65,4% de les dones van afirmar haver rebut preguntes com "ets submisa?", i un 76,3% van que havien rebut preguntes sobre pràctiques sexuals que l'usuari masculí considerava imprescindibles per a establir una possible relació sexual o afectiva. El 54,6% de les enquestades afirma que se'ls ha preguntat sobre el seu interès pel sexe violent. Un 61% de les dones que ha manifestat rebuig a aquesta mena de sexe ha rebut qualificatius com "gata maula". 

A més, un 27,7%ha estat penetrada sense preservatiu i sense el seu consentiment; en un 28% dels casos l'home va seguir la relació, tot i que, la dona havia manifestat que li feia mal; un 27,4% va tractar de gravar-la sense el seu consentiment; un 33,8% va voler parar, però ell va continuar la pràctica; i un 21,4% es va treure el preservatiu sense que ella se n'adonés. 

Captar dones per a prostituir-les

La investigació també ha permès comprovar que les aplicacions de cites es poden utilitzar per a captar dones per a la prostitució. Una de les autores de l'informe, Irene Otero, ha lamentat que darrerament s'observa una "glamurització de la prostitució", basant-se en el fals mite "de la lliure elecció". Ara, els termes sugar daddy i sugar baby han substituït puter i dona prostituïda, i a les apps de cites hi ha una important presència de perfils d'homes que obertament ofereixen diners o regals a les dones a canvi de sexe. De fet, un 72% de les dones ha vist perfils d'homes que ofereixen diners o regals, i més d'un 60% els han ofert diners o regals per a quedar amb elles.

A la cerca de dones "femenines"

En la investigació s'han analitzat 1.400 perfils d'homes d'entre 18 i 55 anys i els mateixos de dones a través de la creació de dos perfils falsos (una dona de 24 anys i un home de la mateixa edat), que han permès interactuar amb ells. L'estereotip que més s'ha detectat és "l'ideal femení enfocat a l'atractiu sexual", i els models fora d'aquest perfil estan penalitzats. El 90% dels perfils masculins busquen dones "femenines, sense drames ni traumes, princeses, reines, delicades, atrevides, sexualment decidides, rialleres, afectuoses, etc.", mentre que demanen que s'abstinguin "hipòcrites, feminazis o amargades".

Per altra banda, els adjectius que defineixen els homes coincideixen amb els estereotips masculins de valent, fort, etc. Un 80% de les dones reporta, a més, haver-se sentit incòmoda llegint perfils masculins que fan al·lusió a estereotips de dona ximple, frívola o histèrica. El perfil inventat per desenvolupar l'informe va obtenir més de 10.000 likes en dues setmanes, d'homes d'entre 35 i 55 anys i ja durant els primers missatges s'observa violència a través de floretes, sol·licitud de fotos nua i de sèxting. Un 79% de les dones es va sentir violentada per peticions de fotos de nus i un 69,3% per crides a practicar sèxting o sexe telefònic.

La resposta de Tinder

Tinder s'ha manifestat respecte a les dades que revelen aquest informe i defensen que "ens prenem molt de debò la seguretat dels nostres membres i, per això, hem llançat més de 15 funcionalitats de seguretat en els últims 3 anys". Així doncs, expliquen que si un membre es posa en contacte amb Tinder per denunciar un mal comportament tant en l'app com fora d'ella, "el nostre equip revisa detingudament la denúncia i pren les mesures necessàries per eliminar qualsevol perfil inapropiat de la nostra plataforma".

A més, animen als usuaris de l'app que si s'ha comès un delicte ho denunciïn. "El nostre equip de professionals dedicat a la seguretat sempre ha col·laborat amb les forces de l'ordre quan s'han posat en contacte amb nosaltres directament", sentencien.