És l'avís que més es repeteix entre pares i mares quan acaben de tenir un nadó i comença el fred: el virus respiratori sincitial, conegut com VRS. Malgrat que aquest estiu es va registrar un rebrot impropi durant l'època de sol i temperatures altes, ara és quan l'amenaça es fa més evident. Aquest comporta, a vegades, l'ingrés hospitalari dels infants i malgrat que no és la conseqüència final més repetida sí ha arribat pràcticament a col·lapsar les urgències en certs moments.

El coneixes?

"El virus respiratori sincicial (VRS) és un mixovirus RNA, del gènere Pneumovirus, que pertany a la família dels Paramyxoviridae", tal com detalla l'Associació Espanyola de Pediatria, AEPED. El VRS és un virus altament contagiós, que pot sobreviure fins a set hores en superfícies no poroses. Es difon amb les secrecions nasofaríngies dels individus infectats per contacte directe o a través de les gotes de saliva. Les portes d'entrada del virus són la conjuntiva ocular i la mucosa nasal i oral.

La transmissió se sol produir per contacte directe, però també és possible a través de les mans o per contacte amb objectes contaminats. El VRS és un patogen capaç de causar grans epidèmies de bronquiolitis i pneumònies, que afecten totes les edats, especialment els nens petits d'arreu del món. Una característica molt típica d'aquestes epidèmies és el seu marcat ritme estacional, ja que acostumen a presentar-se durant els mesos d'hivern: als països de l'hemisferi nord la major incidència es dona des de principis de novembre fins a mitjans de febrer.

El VRS és responsable anualment de 90.000 hospitalitzacions pediàtriques i 4.500 morts infantils. La possibilitat que un nen de 2 anys hagi estat infectat pel VRS és superior a una probabilitat del 95% i el risc que un nen d'1 any hagi estat hospitalitzat als Estats Units per una infecció de VRS és del 2%. A l'Estat espanyol s'estima que les infeccions pel VRS originen anualment entre 15.000 i 20.000 visites pediàtriques d'urgència i de 7.000 a 14.000 hospitalitzacions. El nombre de nens morts per infeccions pel VRS es xifra entre 70 i 250 anualment.

Com es detecta?

Aquest virus es multiplica a la mucosa nasal o faríngia produint infeccions poc detectables, només per serologia o bé quadres banals d'infecció respiratòria alta. No obstant això, els pacients de risc, com ara lactants petits, sobretot prematurs o cardiòpates, afecta el tracte respiratori inferior originant-se un procés inflamatori a nivell bronquiolar amb necrosi que origina un quadre de bronquiolitis que és la forma clínica més característica d'infecció per VRS en nens petits.

Així doncs, és responsable del 50% de les bronquiolitis i del 25% de les pneumònies, quadres no sempre fàcils de diferenciar. El pronòstic és especialment greu en nens amb antecedents al·lèrgics familiars. Segons alguns estudis, els nens que "han patit quadres de bronquiolitis durant l'època de lactància presenten tres vegades més disposició a patir asma a edats posteriors que la resta dels nens. Altres estudis no corroboren aquests resultats", remarca l'AEPED. A més, s'ha de tenir en compte que és un virus molt contagiós perquè es perllonga molt el temps per eliminar-lo i facilita una ràpida propagació.

No hi ha vacuna

L´únic tractament que s´ha assajat ha estat la ribavirina en aerosol amb resultats discordants. Els millors resultats s'han obtingut quan aquest tractament s'ha instaurat molt precoçment. D'altra banda, és una medicació molt cara i no està exempta d'efectes secundaris, "fins i tot entre el personal sanitari que atén el pacient", alerta l'AEPED. El tractament es base en administrar oxigen i ventilació mecànica quan sigui necessari. No s'ha demostrat cap benefici amb el tractament corticoïdal ni amb antibiòtics.

I, actualment, tampoc té vacuna. Un dels inconvenients que té la preparació d'una vacuna és que ha de ser eficaç en els nadons menors de tres mesos, que és quan la infecció té la incidència més alta i de més gravetat. No obstant això, a aquestes edats poden persistir alguns anticossos transmesos des de la mare que neutralitzarien l'acció de la vacuna. Un altre inconvenient seria la molt probable necessitat d'administrar diverses dosis de vacuna, atesa la facilitat amb què es presenten les reinfeccions.

Fotografia de portada: imatge de recurs per il·lustrar l'edat en què afecta aquest virus