Fa dies que els experts alerten dels problemes de subministrament d'alguns productes al nostre país fruit de la crisi de transport i de logística que viu el món i de la pujada de preu de les matèries primeres i l'energia. Són molts els sectors que s'han vist afectats per aquesta tendència, que es preveu que anirà a l'alça, i això, de retruc, també ha afectat el sector farmacèutic. Tot i això, la manca de subministrament d'alguns fàrmacs és un problema de naturalesa global i que, per tant, també s'explica per altres factors productius.

Aquest mes de novembre des de l'Agència Espanyola de Medicaments han elaborat una llista de gairebé 500 fàrmacs que costa molt trobar a les farmàcies. Entre els més coneguts hi ha el Paracetamol efervescent de Kern Pharma d'1 gram, l'Efferalgan d'1 gram, l'Omeprazol de 40 mg en càpsules dures gastroresistents, alguns Augmentine, la Buscapina o el Trankimazin (30 comprimits de 0,50 grams).

laboratory gbefb40a5f 1920

Pixabay

No cal preocupar-nos

En qualsevol cas, l'Agència Espanyola de Medicaments ha volgut enviar un missatge de tranquil·litat a tota la població i ha explicat que hi ha altres medicaments amb el mateix principi actiu i per a la mateixa via d'administració, per la qual cosa, de moment, no hi ha motius per alarmar-se.

Pots consultar aquí la llista completa de medicaments.

Un problema que fa anys que dura

La manca de subministrament es tracta d'un problema conegut, que lluny de resoldre's cada any que passa, va en augment. Així, els problemes de subministrament a Espanya han augmentat de 700 casos el 2015 a 1.650 el 2019, el que suposa un augment del 135%, segons revela l'estudi El desabastecimiento y la escasez de medicamentos, elaborat per Salut per Dret i l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) a partir d'informació de l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris i l'Agència Europea del Medicament.

La falta de subministrament afecta principalment medicaments per a malalties cardiovasculars, infeccions, càncers i els destinats a malalties del sistema digestiu o malalties metabòliques. Les companyies que més casos de desproveïment van reportar el 2019 van ser Pfizer, Mylan i Sanofi, aquesta última farmacèutica també figurava la primera del rànquing el 2018. Aquesta falta de subministrament pot provocar greus problemes per als pacients i el sistema sanitari si no hi ha cap altre fàrmac alternatiu disponible.

El desproveïment, que es dona a nivell global, sol ser provocat, segons l'informe, per l'"excessiva dependència" d'un "escàs" nombre de productors de matèries primeres necessàries per a la fabricació dels medicaments, una cosa que s'ha aguditzat en la pandèmia de la covid-19.

Preocupació pels preus

En paral·lel, l'Organització de Consumidors i Usuaris, l'OCU, denuncia l'abús que estan fent algunes farmacèutiques amb la situació. Ja que, en cas ser l'únic productor d'un medicament, apugen els preus. En aquest sentit, han reclamat a l'Agència que investigui i multi les companyies que abusen de les seves posicions dominants al mercat violant les normes de dret de la competència vigents.​

Des de l'Associació Espanyola de Medicaments Genèrics (AESEG) admeten que "hi ha certa preocupació, no a curt termini, però sí mirant a l'horitzó". "Ara per ara, no hi ha cap alarma en la fabricació de medicaments, ni genèrics ni de marca", explicava el secretari general d'AESEG, Ángel Luis Rodríguez de la Cuerda, a l'Agència EFE. No obstant això, la crisi de desproveïment, l'energètica i la de subministraments farmacèutics s'han acabat trobant en un mateix punt que ja fa massa dies que està encallat.

medications g5aed63bae 1920