S'ha trobat una nova mutació de la covid, la variant deltacron, una combinació de la variant delta i de l'òmicron. Les autoritats de l'illa de Xipre han fet saltar les alarmes i han informat que ja han detectat vint-i-cinc casos d'infecció amb aquesta nova versió combinada de les últimes variants del coronavirus.

"Actualment, hi ha coinfeccions d'òmicron i delta. Hem descobert una variant que és una combinació de totes dues", ha explicat el professor de Biologia de la Universitat de Xipre i director del Laboratori de Biotecnologia i Virologia Molecular, Leondis Kostrikis.

Kostrikis ha detallat que la nova variant té la mateixa firma genètica que la variant òmicron i els genomes de la variant delta. Fins ara, l'equip del director del laboratori han detectat vint-i-cinc casos de deltacron i han destacat que són més freqüents en pacients hospitalitzats per covid que en positius no hospitalitzats.

El 7 de gener es van remetre mostres dels vint-i-cinc pacients infectats amb deltacron a la base de dades internacional GISAID de l'Institut Pasteur, encarregada de publicar la seqüenciació oficial de les noves variants que combinen la grip i el coronavirus. "Veure'm en el futur si aquesta variant és més patològica o contagiosa o si s'imposarà" a la delta i l'òmicron, ha argumentat Kostrikis.

Catalunya

El conseller de Salut de la Generalitat de Catalunya, Josep Maria Argimon, ha afirmat que "en una setmana o deu dies podem arribar al pic de contagis". En aquest sentit, ha assenyalat que "estem pujant de forma desaccelerada en el nombre de contagis" en una entrevista a RAC1. També s'ha mostrat convençut del fet que "la covid-19 no acabarà l'any 2022".

Sobre la gestió de la pandèmia als centres d'ensenyament, el conseller ha assegurat que Salut continuarà fent tests quan hi hagi un sol positiu a classe tot i la reducció de quarantenes pactada a la Comissió de Salut Pública.  A més, sobre la pràctica que duen a terme altres països de fer diversos tests als alumnes quan hi ha hagut contagis a l'aula, ha comentat que "fer tests seriats no té massa sentit". I ha fet valdre el fet que "hem estat dels països d'Europa que més temps hem tingut l'escola oberta".

D'altra banda, el conseller Argimon ha criticat les "maneres de fer i comunicar" del govern espanyol. "Jo no qüestiono el fons de la decisió. Però no es pot prendre un divendres al migdia. No és seriós", ha afirmat.

Dosi de reforç

Ja s'ha parlat en nombroses ocasions de la resistència de la variant òmicron a la majoria d'anticossos, tant els adquirits després de passar la malaltia com els que rebem amb la vacuna. No obstant això, s'ha observat que aquesta variant és neutralitzada per una dosi de reforç. Així ho demostra un nou estudi secundat per l'Autoritat de Preparació i Resposta davant Emergències Sanitàries (HERA) de la Unió Europea. 

Els investigadors van arribar a la conclusió que les nombroses mutacions en la proteïna Spike de la variant òmicron li permetien evadir en gran manera la resposta immunitària. En aquest estudi buscaven caracteritzar l'eficàcia dels anticossos terapèutics, així com dels anticossos desenvolupats per individus prèviament infectats pel SARS-CoV-2 o vacunats, per a neutralitzar aquesta nova variant

Imatge principal: Mostres en un laboratori. - Europa Press