Una de cada cinc dones pateix algun tipus de trastorn de l’estat d’ànim o d’ansietat durant l’embaràs i/o a la maternitat. Tanmateix, però, el 75% de les dones amb trastorns mentals perinatals no són diagnosticades i, per tant, no poden ser tractades com ho necessitarien. El trastorn més comú, i més tractat, és la depressió post-part, que sol afectar a la mare, però pot acabar influenciant tota la família.

Precisament per això, la salut mental perinatal té per objectiu avaluar, diagnosticar i tractar els trastorns materns durant el període preconcepcional, l’embaràs i la lactància, així com de la salut mental del nadó i la qualitat del vincle mare i fill.

I és que aquestes patologies interfereixen en la bona evolució de la gestació, provoquen una vivència estressant de l’embaràs, del part i del postpart i generen un alt nivell de patiment i, a més, dificulten tant la lactància com la vinculació afectiva entre les mares i els seus nadons.

El vincle mare i fill

Tot això pot acabar derivant en problemes de vincle materno-filial, hiperactivitat i dèficit d’atenció o trastorns emocionals, entre d’altres. Per explicar-ho, i conscienciar els professionals, la clínica Dexeus acull aquest divendres la VII Jornada de Salut Mental Perinatal, on es posaran en comú els avenços en recerca clínica i bàsica i sensibilitzar la societat sobre els trastorns mentals que poden patir les mares, lluny del discurs predominant que idealitza la maternitat.

Allà hi haurà diverses personalitats relacionades amb aquest sector com la doctora Gertrude Seneviratne, psiquiatra perinatal del Bethlem Royal Hospital de Londres o el professor Carmine Pariante, psiquiatra del King’s College de Londres, entre moltes altres.

La doctora Gracia Lasheras, que dirigeix la Unitat de Salut Mental Perinatal i Reproductiva de l’Hospital Universitari Dexeus i és presidenta de la Societat MARES, vol deixar ben clar que “l’embaràs no és un estat protector per a la salut mental de la dona i el postpart suposa una època de més risc en aquest sentit” i avisa que “un vincle sensible i segur entre la mare i el bebè, és necessari per al bon desenvolupament físic, emocional i social del nadó”.