El Grupo Quirónsalud va tractar el 26 de desembre passat al primer pacient a Espanya amb teràpia de protons en el seu Centre de Protonterapia de Madrid. Aquesta tècnica produeix menys efectes secundaris que la radioteràpia tradicional de rajos X en càncer, mantenint les taxes de curació en nivells similars. "Permet esculpir la dosi de radiació al tumor, reduint el risc de fer malbé els teixits sans circumdants", explica el director metge del centre, Raymond Miralbell.

Gràcies a aquesta nova teràpia, serà possible tractar multitud de casos de càncer, sobretot de tumors cerebrals i aquells localitzats al llarg de la columna vertebral. Es tracta especialment de tumors pròxims a òrgans vitals que precisen ser preservats, com els propers al tronc cerebral, a la via òptica, a la medul·la espinal, tumors de l'àrea de cap i coll, tumors pediàtrics i càncers recurrents, incloent ulteriorment tumors oculars.

"És especialment útil a tumors que requereixen dosis altes per ser controlats i estan localitzats a prop d'estructures o òrgans molt sensibles a la radiació. O a tumors pediàtrics, ja que els òrgans estan encara en desenvolupament i són encara més sensibles, per la qual cosa és encara més important evitar irradiar els esmentats teixits," detalla la cap d'Oncologia Radioterápica, Carmen Ares.

Concentrar la dosi amb precisió

Així, gràcies a les propietats físiques dels protons, és possible concentrar amb precisió la dosi de radiació especificada pels oncòlegs radioterápicos, aconseguint d'aquesta forma en molts casos un control local més gran de la malaltia i un menor dany sobre el teixit sa adjacent. "El sistema utilitza un feix d'alta freqüència d'irradiació, ben adaptat a la sincronització respiratòria i amb petits fas que 'pinten' el tumor amb alta precisió i amb intensitat modulada, la tècnica més avançada actualment", afegeix el director de Física Mèdica, Alejandro Mazal.

El Centre de Protonterapia de Quirónsalud compta amb un equip denominat 'Proteus One', que es basa en un accelerador de la família dels ciclotrons adoptat pel 70%, que ofereixen aquesta teràpia al món. A més, ja està adaptat per evolucionar cap a les tècniques que s'investiguen per al futur pròxim, com la teràpia rotacional i les irradiacions de molt alta intensitat, anomenades "Flash".

Aquest sistema està fabricat per l'empresa europea Ion Beam Applications (ANAVA). Ja hi ha 30 centres en funcionament (15 d'ells a Europa) que han tractat amb aquesta tecnologia a més de 70.000 pacients, i hi ha uns altres 23 centres de tot el món que estan en procés d'instal·lar un equipament de similars característiques.

Una vegada finalitzada la posada al punt del sistema a Madrid per l'equip de Quirónsalud, es van efectuar auditories externes amb centres i laboratoris de referència de França, Anglaterra i els Estats Units. A més dels professionals incorporats, que compten amb molts anys d'experiència en la matèria, el nou equip s'ha format en centres de referència en protonterapia als Estats Units (Universitat de Pennsilvània i Willis Knighton Cancer center), Suïssa (Paul Scherrer Institute) i Itàlia (Trento).

"Estem molt orgullosos i contents d'haver iniciat el tractament amb teràpia de protons del primer pacient en el nostre Centre i, per tant, posar aquesta tecnologia d'avantguarda a disposició dels pacients a Espanya, la qual cosa representa un avenç històric en la lluita contra el càncer", conclou Ares.