Els tumors cerebrals són el càncer més freqüent en els nens fins als catorze anys i, desgraciadament, la principal causa de mort per càncer en aquestes edats. En adults són el 2% de tots els càncers, la qual cosa suposa una incidència similar al càncer de pell i al de bufeta urinària. Això es tradueix en el fet que dels 280.000 càncers que s'estima que es diagnosticaran en un any a tot l'estat, 4.000 seran tumors primaris cerebrals. Per això, t'expliquem quins són els símptomes d'un tumor cerebral, quins tipus existeixen, els diferents diagnòstics i les darreres investigacions que s'estan realitzant al respecte.

Els senyals d'alerta dels tumors cerebrals

Segons explica la doctora Carme Balaña Quintero, directora mèdica assistencial de l'Institut Oncològic de Barcelona, al principi els símptomes són variables, ja que depenen de la localització del tumor, però normalment inclouen cefalea, convulsions o alteracions motrius (rigidesa en una part del cos). Així mateix, els pacients poden presentar dificultat per pensar i/o parlar, alteracions del llenguatge, pèrdua d'equilibri, problemes visuals, pèrdua de memòria, desorientació, pèrdua d'equilibri i quadres psiquiàtrics com a ansietat i depressió.

De moment, es desconeixen les causes que provoquen el tumor cerebral, per la qual cosa no poden recomanar-se mesures preventives. Així mateix, atesa la seva escassa freqüència, no és possible instaurar processos de diagnòstic precoç.

"Els tumors cerebrals inclouen una varietat de malalties que van des dels tumors relativament benignes com el meningioma (el tumor benigne més freqüent en adults) als tumors més agressius que coneixem com el glioblastoma (el tumor maligne cerebral més freqüent en adults). Tanmateix, i malgrat la seva aparent benignitat, la seva localització al cervell (o a la medul·la espinal a vegades) dificulta en tots ells la possibilitat de tractament, ja que el cervell està superprotegit per estructures anatòmiques per impedir la lesió de les fibres neurològiques que dirigeixen totes les funcions de l'ésser humà", afirma la doctora.

El diagnòstic

Per diagnosticar aquest tipus de tumors es realitza un TAC, que sol ser la primera maniobra urgent. Després, es fa una ressonància magnètica, que és l'exploració principal per planejar el tractament posterior i el seguiment del pacient.

"En aquests casos, la cirurgia és indispensable per descomprimir el cervell i extreure al màxim el tumor i per obtenir teixit tumoral per a l'anàlisi i estudi, i per això és imprescindible un equip experimentat i tecnologia avançada. En l'anàlisi del teixit extret és fonamental assolir un diagnòstic correcte per un patòleg experimentat que necessita el suport de proves de biologia molecular. Només d'aquesta manera es podrà triar el millor tractament que en cada cas pot ser diferent: des de controls sense tractament postoperatori actiu, a irradiació exclusiva, a quimioteràpia exclusiva o a combinació dels diversos tractaments", assegura Balaña.

A més, la doctora destaca que és important el suport de neurologia per al control dels símptomes, així com un bon suport de psicologia, infermeria especialitzada i serveis socials, ja que aquests tipus de tumors poden arribar a ser devastadors no només per al pacient, sinó també per a les seves famílies i cuidadors.

La investigació de tumors cerebrals

Pel que fa a la investigació d'aquest tipus de tumors, la directora mèdica assistencial de l'Institut Oncològic de Barcelona, explica que, malgrat que s'han centrat molts esforços en nous i intensos estudis, la recerca ha estat poc productiva en els últims anys pel que fa a la identificació de nous tractaments eficaços. Tanmateix, després de la incorporació de la biologia molecular i l'estudi de les alteracions dels gens, s'ha evolucionat en el coneixement de la malaltia, en com es comportarà i quin és el tractament adequat. Així mateix, s'han identificat alteracions als gens per a les quals es poden indicar nous tractaments.

"El millor mètode per tractar un tumor cerebral és en el context d'un grup multidisciplinari que incorpori radiòlegs, neurocirurgians, patòlegs, oncòlegs radioteràpics i mèdics, neuròlegs i metges de medicina nuclear. Així com un bon tractament de suport d'infermeria, psicologia i serveis socials", apunta Balaña. En aquest context, el centre mèdic Teknon ha inaugurat aquest any el Comitè de Neurooncologia i Metàstasi, obert a tots els equips neuroquirúrgics que són els receptors dels pacients, ja que inicien el procés de diagnòstic tractament.