La tos ferina s’ha convertit en un problema de salut, especialment entre els nens i adolescents d’entre 10 i 14 anys. L’Associació Espanyola de Pediatria ha confirmat que la tos ferina ha augmentat en el conjunt del territori de l’Estat. Segons l’última actualització, la tos ferina ha registrat 5.242 casos acumulats fins a la setmana 8 de l’any a Espanya (61 casos en el mateix període del 2023). Fins a la setmana 7/2024, es van notificar 4.097 casos, mentre que en el mateix període del 2023 havien estat només 54 casos (increment d'un 7500%). L'acumulat el 2024, 4.097 casos, era un 85% més que en tot el 2023 (2.211 casos). Però Catalunya havia notificat fins a finals de febrer 2.284 casos, més de la meitat de tots els casos del conjunt de l'Estat. Alhora, la meitat dels casos catalans s'han registrat a la comarca del Vallès, al nord de Barcelona. Els infants i adolescents de 5-14 anys sumaven el 60% dels casos. 

Barcelona pateix un significatiu augment dels contagis per aquesta malaltia, que s’han multiplicat per cinc en comparació amb el 2023. Així, si l’any passat es van identificar 67 infeccions, en el que portem de 2024 ja s’han comptabilitzat 337 casos, segons les xifres de l’Agència de Salut Pública de Barcelona. A mitjans de febrer va transcendir que s'havia produït una explosió de contagis a Catalunya, amb més de 300 casos des de principi d'any (1160623), amb un brot d’almenys 18 afectats a Cerdanyola del Vallès, i altres brots detectats a centres educatius de Terrassa i Sabadell. També hi ha hagut contagis notables a Lleida i, en tercera posició, a l’àrea metropolitana de Barcelona. 

Una infecció lleu però molt contagiosa

La tos ferina és una infecció respiratòria causada per Bordetella pertussis, molt contagiosa, caracteritzada per un començament insidiós similar a un quadre catarral, seguit d'una tos paroxística perllongada que sovint s'acompanya d'un estridor inspiratori característic (“gall”). La tos ferina és endèmica en l'àmbit mundial i es presenta, clàssicament, amb brots epidèmics cada 3-5 anys, l’últim en el 2015. La pandèmia de la covid-19 va provocar una interrupció de les infeccions respiratòries entre el 2020 i el 2022, però després d’aquesta aturada, des de la segona meitat del 2023 s'està observant un increment extraordinari de la incidència de la malaltia. Segons informes del Centre Nacional d'Epidemiologia (CNE), després de l'augment de casos de tos ferina el 2023, des de començament d'any la incidència de la malaltia ha experimentat un increment extraordinari. 

La vacuna, indispensable

Segons Betevé, la majoria dels casos detectats a Catalunya són lleus. Aquesta malaltia infecciosa comença amb una tos que empitjora i pot anar acompanyada de vòmits. Es transmet a través dels mocs i els esternuts i requereix tractament antibiòtic. Pel gruix de la població la tos ferina no genera complicacions més enllà d’una tos que pot allargar-se setmanes. Però pot ser una malaltia greu en els nadons de menys d’un any, amb una taxa de mortalitat d’entre un 0,5 % i un 1 %. Per protegir els nadons en néixer, es vacuna les embarassades en l’últim trimestre.  Actualment, es fa a un 85 % de les embarassades. Aquesta setmana ha transcendit que en la segona meitat del 2023 va morir un nadó la mare del qual no s’havia vacunat durant l’embaràs. Posteriorment, els infants reben la vacuna hexavalent als dos, quatre i 11 mesos, i als sis anys. 

Els pediatres demanen un nou recordatori

Tot i que sempre s'ha considerat una malaltia infantil, en les darreres dècades es detecta sovint un augment en persones de més edat, especialment en adolescents. Ara el gruix de casos de tos ferina se situa entre els 10 i els 14 anys. Per això els pediatres demanen un nou recordatori de la vacuna entre els 11 i els 14 anys, quan el vaccí ha perdut eficàcia des de l’última dosi als 6 anys. Així ho reclama la presidenta de la Societat Catalana de Pediatria, Anna Gatell explica que demana aquesta nova dosi, que seria la mateixa que ja s’aplica a les dones embarassades.