La testosterona és una hormona sexual que es produeix principalment als testicles dels homes i als ovaris de les dones. És l'hormona masculina per excel·lència, però un nou estudi acaba de concloure que podria tenir un paper clau en la satisfacció de les dones després de la menopausa.

Així queda reflectit en una metaanàlisi publicada a The Lancet Diabetes & Endocrinology, en què s'han analitzat dades de més de 8.000 dones i s'ha comprovat la influència d'aquesta hormona en la seva vida sexual. La investigació va comparar el tractament amb testosterona no oral amb un placebo o un tractament hormonal alternatiu com l'estrogen. Es van analitzar els efectes del tractament en la salut cerebral, musculoesquelètica i cognitiva, com també els riscos de malalties, el risc cardiovascular, la influència sobre el benestar o els efectes androgènics, entre d'altres factors.

Tot i que els autors diuen que es necessita més investigació per analitzar els efectes a llarg termini, es va comprovar que en un nombre significatiu de dones postmenopàusiques hi va haver efectes beneficiosos en la funció sexual. En concret van augmentar el desig sexual, el plaer, l'excitació, l'orgasme i la capacitat de resposta als estímuls sexuals.

Les dones que van seguir aquest tractament van presentar menys preocupacions i angoixa sexuals. No es van trobar, d'altra banda, beneficis en la cognició, la densitat mineral òssia, la composició corporal o la força muscular en les dones que la van prendre. Però tampoc no es van observar efectes adversos importants sobre la glucosa o la insulina a la sang, la pressió arterial, el perfil lipídic, el perfil metabòlic o la salut dels pits en les dones postmenopàusiques.

Tampoc no augmentava la probabilitat d'experimentar un esdeveniment cardiovascular greu com un atac cardíac o un vessament cerebral, per bé que els investigadors es van mostrar cauts i van afirmar que calen més dades per avaluar els impactes en el risc de càncer de mama. Això sí, en la metanàlisi s'aconsella fer servir formulacions no orals de testosterona, ja que la testosterona oral pot augmentar el colesterol LDL (dolent) mentre redueix el colesterol HDL (bo), el colesterol total i els triglicèrids. Hi ha opcions com els pegats i les cremes transdèrmics que no causen aquests efectes.

El cas és que fins ara s'havien fet moltes més investigacions sobre la influència de la testosterona en la funció sexual, però tant els estudis com les formulacions han tingut en compte més els homes que les dones, per la qual cosa no hi havia prou dades sobre els efectes secundaris, la seguretat i la dosificació específicament en la població femenina.

Per això els experts que han participat en aquest estudi demanen que s'han de crear més productes a base de testosterona dissenyats per a les dones i, més concretament, adaptats per a l'etapa postmenopàusica, en lloc d'utilitzar concentracions més altes d'aquests productes formulats per a homes, tal com es fa en alguns països, sostenen.