Un estudi realitzat en 44 pacients (88 ulls) amb síndrome de l'ull sec demostra que el tractament amb Thermaeye Plus és segur i eficaç en pacients amb síndrome de l'ull sec a causa d'alteracions en la funció de les glàndules de Meibomio. Thermaeye Plus és una nova tecnologia de llum polsada intensa (ILP) desenvolupada per professionals de l'Institut Oftalmològic Quirónsalud Dexeus, liderats pel doctor Carlos Vergés director mèdic de l'institut i autor principal de l'estudi publicat a la revista Journal of Optometry.

Millores a partir de la segona setmana

"Observem millores clíniques a partir de la segona setmana després de la primera sessió de llum polsada: disminueix la sequedat, la sensació de cos estrany i també el dolor" afirma el doctor Carlos Vergés. "Un dels punts interessants de l'estudi és que aquestes millores es mantenen en el temps durant tot el tractament i fins a quatre mesos després".

El treball conclou a més que el tractament de Thermaeye Plus no provoca efectes secundaris en poblacions amb pell pigmentada. "Existeixen altres sistemes d'IPL d'ús oftalmològic" explica l'especialista. "L'originalitat del nostre sistema és que utilitza energies menors de l'habitual combinat amb una estructura de micropolsos que ens permet tractar pacients amb qualsevol to de pell. Aquest fet és rellevant, ja que el tractament es pot aplicar en pacients amb qualsevol to de pell en l'escala Fitzpatrick sense témer efectes secundaris reportats amb altres dispositius d'IPL", explica el doctor Carlos Vergés.

Què és la síndrome d'ull sec (SOS)?

La síndrome d'ull sec es denomina així perquè descriu la sequedat de les mucoses oculars, a causa d'un descens a la secreció de la llàgrima basal que humidifica i lubrifica l'ull. Aquesta sequedat pot anar acompanyada d'alteracions a les glàndules de Meibomio.

Aquestes glàndules es troben a les parpelles i tenen la funció de secretar greixos que lubrifiquen i mantenen estable la pel·lícula lacrimal que cobreix la superfície ocular en condicions normals (retarda l'evaporació de la pel·lícula lagrima) i protegeix les cèl·lules de la còrnia. A l'ull sec, la funció d'aquestes glàndules està alterada i la pel·lícula lacrimal es trenca al cap de pocs segons d'obrir l'ull, de manera que, les terminacions nervioses i les cèl·lules de la còrnia i conjuntiva, queden exposats a l'aire i al fricció de la parpella, la qual cosa provoca la inflamació de tota la zona.

Els símptomes solen manifestar-se com a sensació de cos estrany dins de l'ull i afectació de la visió (visió borrosa). "Hi ha múltiples factors que poden provocar aquesta patologia" explica el doctor Vergés. "Entre els externs destaca la pol·lució, ambients secs, romandre molt temps davant d'una pantalla, l'ús abusiu de gotes i fins i tot l'alimentació. Mentre que els factors interns són, entre altres, l'edat, desequilibris hormonals (acne, tiroide, menopausa...), efectes secundaris de medicaments com antidepressius, antial·lergògens, anticonceptius orals...".

"El principal problema de l'ull sec és que no existeix un tractament plenament efectiu o que aquest exempt de complicacions" conclou el doctor Vergés, "per això pensem que el nou sistema d'IPL, Thermaeye Plus, suposa una ajuda molt important a aquests pacients".

 

Imatge principal: un ull blau / Unsplash