Els ingressos hospitalaris més elevats en nens durant una quarta onada d'infeccions per COVID-19 a Sud-àfrica impulsada per la variant òmicron "haurien de provocar la vigilància, però no el pànic, ja que les infeccions han estat lleus", així ho ha assegurat aquest dissabte Ntsakisi Maluleke, especialista en salut pública a la província de Gauteng que inclou Tshwane i la ciutat més gran de Johannesburg. 

El mes passat a Tshwane, l'àrea metropolitana que inclou la capital Pretòria, un gran nombre de nadons van ser hospitalitzats per covid, aquest fet ha plantejat una preocupació davant la possibilitat que la variant òmicron pugui suposar més riscos per als nens petits que altres variants de coronavirus. 

Més infants que en onades anteriors

L'especialista ha advertit que dels 1.511 pacients positius amb covid als hospitals de la província, 113 tenien menys de 9 anys, una proporció més elevada que en onades anteriors.

"Ens reconforten els informes dels metges on s'indiquen que els nens tenen una malaltia lleu", va manifestar Maluleke a una entrevista a Reuters, a més ha afegit que els experts estan investigant el motiu pel qual s'estan produint aquests augments de les admissions en edats més primerenques i esperen poder donar una resposta en les pròximes dues setmanes. 

Només un percentatge ínfim de les proves de covid que es fan a Sud-àfrica s'envien per la seqüència genòmica, és degut això que els científics no han pogut determinar amb quines variants s'han infectat els nens ingressats. 

Crida a la prudència 

Maluleke ha alertat al personal sanitari que han d'actuar amb molta precaució, però "s'ha d'esperar el resultat de les proves". A més, ha afegit que molts pacients amb coronavirus informaven de símptomes semblants a la grip "no específics", com mal de coll, i no pas símptomes més obvis com la pèrdua d'olfacte o de gust. Tanmateix, ha instat als pares i les dones embarassades a no prendre els símptomes semblants a la grip "a la lleugera" i "fer-se una prova" per evitar haver d'intervenir més tard.

Situació estable

Tot i l'augment dels contagis l'ocupació de llits dedicats a la covid, representen un 13% a Gauteng. Maluleke ha afegit que existeixen plans de contingència si la situació es complica. Els científics estan treballant per determinar la gravetat de la variant òmicron, detectada fa un mes a Sud-àfrica i estesa en més de 30 països, i si la seva resistència a les vacunes és més elevada. 

 

Foto principal: personal sanitari preparant una vacuna / Fundació La Caixa