La cura de l'hepatitis C, la teràpia gènica, les teràpies CAR-T, els nous tractament antiretroviral per al Vih, els implants coclears, la telemedicina i la intel·ligència artificial són els set avenços|avanços que demostren la importància de la investigació mèdica per a la transformació de la salut.

Cada un d'aquests avenços ha marcat una fita en la història de la salut, de la que demà es commemora el seu Dia Mundial, i, gràcies a ells, existeixen noves esperances i possibilitats per a milions de persones a tot el món, coincideixen diversos experts mèdics.

Cura hepatitis C

La cura de l'hepatitis C es tracta, sens dubte, d'un dels assoliments més significatius dels últims anys gràcies al desenvolupament de tractaments altament efectius. Medicaments que han demostrat taxes de curació superiors al 95% i que han portat una veritable revolució en el tractament d'una malaltia que abans era considerada crònica i potencialment mortal. Ara, aquest tipus d'hepatitis pot ser tractada amb una teràpia de durada limitada, la qual cosa porta a la curació de milions de persones a tot el món, reduint dràsticament les taxes de transmissió. Ara, el desafiament es troba en altres com l'hepatitis B o l'hepatitis Delta.

Teràpia gènica

La teràpia gènica també ha estat una de les evolucions més destacades en la investigació en els últims anys en permetre transformar el tractament de malalties hereditàries. Des de l'aprovació del primer tractament per a una malaltia hereditària, com l'atròfia muscular espinal, fins a la teràpia gènica per a l'anèmia de cèl·lules falciformes, aquest camp ha fet un gir radical en la forma en què s'aborda les malalties genètiques. Aquests avenços no només han brindat tractament a malalties abans considerades incurables, sinó que també han aplanat el camí per a futures investigacions en la modificació genètica.

VIH

El VIH continua sent un desafiament de salut global, però, en els últims anys, hi ha hagut avenços significatius en el seu abordatge. Els nous règims de tractament antiretroviral han millorat la qualitat de vida de les persones amb el VIH, permetent-los portar vides més llargues i saludables. Avui, hi ha tractaments que no generen resistències en les persones amb el VIH i sense discontinuacions per efectes adversos. A més, també ha progressat la investigació en vacunes, amb diversos assajos clínics en curs a la recerca d'una d'efectiva contra el VIH.

CAR-T

La teràpia CAR-T ha estat especialment destacada en el tractament de càncers hematològics, com a limfomes de cèl·lules de la capa. Consisteix a modificar genèticament les cèl·lules T del sistema immunològic del pacient perquè reconeguin i ataquin específicament les cèl·lules canceroses. En l'actualitat existeixen tractaments que han mostrat resultats impressionants en pacients amb càncers hematològics refractaris o recurrents, oferint respostes duradores i, en alguns casos, remissions completes. Aquests tractaments han obert una nova frontera en la lluita contra el càncer al proporcionar noves opcions que abans no existien i millorar significativament les taxes de supervivència i qualitat de vida.

Implant coclear

Els implants coclears i de retina han avançat significativament en els últims anys, brindant una nova vida a persones amb pèrdua auditiva i visual. Aquests dispositius estan dissenyats per estimular, de manera artificial, les cèl·lules sensorials de l'oïda interna o la retina, permetent a les persones recuperar part o la totalitat de la seva audició i visió, respectivament. Els avenços tecnològics han millorat la precisió d'aquests implants i, per tant, la qualitat, oferint als qui els reben una millora significativa en el seu dia a dia i una capacitat més gran per participar plenament en la societat.

Telemedicina

La telemedicina ha experimentat un auge sense precedents en els últims anys, i la pandèmia de covid-19 va accelerar la seva adopció a nivell global. Aquest enfocament permet als pacients rebre atenció mèdica de forma remota a través de consultes virtuals, aplicacions mòbils i monitoratge a distància. Va ser fonamental per mantenir la continuïtat de l'atenció durant la pandèmia; però, també, ha demostrat ser una solució efectiva per millorar l'accés a l'atenció en àrees remotes o amb escassetat de metges.

A més, la salut digital ha avançat amb aplicacions que permeten el seguiment de la salut, el monitoratge de l'activitat física i la gestió de malalties cròniques, brindant a les persones un control més gran sobre el seu benestar.

Intel·ligència artificial

La intel·ligència artificial ha trobat un lloc destacat en el camp de la salut, especialment en el diagnòstic mèdic. Els algoritmes d'IA poden analitzar grans quantitats de dades mèdiques, com imatges de ressonància magnètica i resultats de proves, per identificar patrons i diagnosticar malalties amb una precisió sorprenent.

Aquesta tecnologia s'està utilitzant per a la detecció primerenca en casos com el càncer i malalties oculars, així com per predir riscos de salut i personalitzar tractaments. L'IA també està millorant l'eficiència dels sistemes de salut en optimitzar la programació de cites i la gestió de recursos. A mesura que evoluciona, el seu potencial per revolucionar l'atenció mèdica és immens.

Set revolucions en el camp de la salut que són representatives de la nova era de la medicina moderna, on la genètica, l'hemato-oncologia, la tecnologia digital, la cura de malalties virals i la intel·ligència artificial, entre molts altres avenços, estan transformant radicalment la forma en què es tracten patologies desafiadores.