L'Agència Espanyola del Medicaments i Productes Sanitaris (Aemps) avala fins a sis dels fotoprotectors la retirada dels quals havia demanat al juliol, després dels informes i anàlisis de laboratori presentades per les companyies.

A finals de juliol d'aquest mateix any l'Aemps sol·licitava la retirada voluntària de 14 protectors solars en considerar que el factor de protecció (FPS o SPF, per les seves sigles en anglès) no es corresponia amb l'etiquetatge.

La reacció d'empreses com Isdin va ser immediata i, presetó fins a onze estudis complementaris sobre el seu producte, en concret, el Fotoprotector Fusion Water SPF 50+. Fotoprotector facial d'ús diari. Ara, l'Aemps reconeix que en el seu assaig realitzat sobre un lot en concret va obtenir un valor mitjà d'aquest factor de protecció molt pròxim a 50, concretament un valor de 46,3 (desviació estàndard ± 6,4) i que, d'acord amb la informació facilitada de l'empresa, aquest lot es va distribuir el 2020, per la qual cosa s'estima que no hi hagi actualment unitats disponibles al mercat.

Isdin va remetre el mes de juliol nou estudis realitzats al seu producte que, partint de l'avaluació realitzada per l'agència, avalarien un FPS de 50. És per això que l'Aemps va considerar que no era necessari retirar altres lots del producte i que, per tant, Isdin Fotoprotector Fusion Water SPF 50 fotoprotector facial d'ús diari es podia continuar comercialitzant.

En el mateix sentit, l'organisme dependent de Sanitat també ha rectificat amb els seus respectius informes respecte als productes Ladival pell sensible de Stada, Babariasolar Bruma i Lancaster Sun Sensitive.

Aquestes empreses també van presentar els seus propis estudis i l'Aemps ha donat el seu vistiplau perquè es puguin continuar comercialitzant a Espanya.

En el seu comunicat, l'agència afirma que "insistirà en les institucions europees per evitar la variabilitat que presenta l'aplicació del mètode de referència de mesura en els FPS".

Imatge principal d'Europa Press