Salut incorporarà durant aquest any la prova de detecció del virus del papil·loma humà (VPH) en el cribratge en dones d'entre 30 i 65 anys amb l'objectiu de millorar la prevenció del càncer de coll d'úter. Així doncs, per aquesta franja d'edat la prova primària per detectar aquest virus ja no serà una citologia cada 3 anys, com fins ara, sinó que es farà una prova específica de detecció del virus. La prova es podrà fer al centre mèdic de referència, i a partir de l'any 2025 es podrà fer una automostra amb un kit que es podrà recollir a la farmàcia i retornar-lo per a la seva anàlisi. L'actual prova actualitza el protocol de detecció precoç del càncer i s'està desplegant en dues fases a Catalunya.

El VPH és una infecció de transmissió sexual que té el 80% de les persones en algun moment de la seva vida. De fet, el virus del papil·loma humà és el causant del 99% dels casos de càncer de coll uterí. El Departament de Salut ha presentat aquest dilluns el programa i el cap de la Divisió de Desplegament Territorial i Gerència d'Organitzacions de l'Àrea Assistencial del Servei Català de la Salut (CatSalut), David Frigola, ha assenyalat que les dones d'entre 25 i 29 anys continuaran realitzant-se les citologies convencionals cada 3 anys. "Les infeccions persistents per virus del papil·loma humà es produeixen a partir dels 30 anys, i són les que poden desembocar en lesions precanceroses", ha justificat. Segons ha detallat Salut, la prova del VPH, en comparació amb la citologia clàssica, redueix entre el 60% i el 70% la incidència del càncer de coll uterí.

Detecció del càncer de coll d'úter

La primera fase del protocol es tracta d'un cribratge oportunista, és a dir, que és la mateixa pacient qui sol·licita la prova al centre d'Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR) o bé aprofitant una consulta ordinària. Va arrencar el novembre del 2023 a la Regió Sanitària Barcelona Ciutat i al febrer a la Regió Sanitària Lleida, i durant el 2024 s'anirà estenent de forma progressiva a la resta de Catalunya. La idea és que a partir del 2025, es passi a un cribratge poblacional organitzat, és a dir, que des del sistema de Salut s'oferirà la prova perquè arribi a totes les dones i persones amb coll d'úter d'entre 30 i 65 anys, garantint l'equitat. Aquesta autoprova es podrà realitzar a l'ASSIR o, a través d'un SMS, s'instarà a la persona a recollir un dispositiu d'automostra a la farmàcia, per extreure la mostra a casa de forma ràpida i indolora, i retornar-la a la farmàcia. Uns dies després es rebrà el resultat de l'anàlisi, un procés semblant al que ja es fa per a la detecció precoç del càncer de còlon. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!