Rússia anuncia que el proper 10 d'agost tindrà llesta la vacuna contra el coronavirus. En la cursa per trobar l'antídot del virus de la SARS-CoV-2, la investigació que liderava la Universitat d'Oxford estava al cap de la competició, després que la setmana passada anunciés que havia realitzat els primers experiments amb èxit. En segon lloc, es trobava la Xina. Tanmateix, ara Moscou ha pres la davantera i en poc més de dues setmanes es podria convertir en el primer país en aprovar una vacuna contra la Covid-19.

"És un moment com el de l'Sputnik", ha declarat el Kirill Dmitriev, director del fons de riquesa sobirana de Rússia, que finança la investigació de vacunes russes, fent referència a què la Unió Soviètica va ser el primer país del món en enviar un satèl·lit a l'espai el 1957. "Els nord-americans es van sorprendre quan van escoltar els xiulets de l'Sputnik. És el mateix amb aquesta vacuna. Rússia haurà arribat primer", va afegir Dmitriev a la cadena nord-americana CNN.

vacuna xinesa coronavirus efe

La investigació de la Xina és una de les més avançades / EFE

Dubtes sobre la vacuna

Ara bé, en un article publicat al seu web, la CNN també destaca que existeixen dubtes sobre la veracitat d'aquesta vacuna, ja que Moscou no ha publicat cap dada científica sobre els estudis o proves de la vacuna. Per això, un dels temors és que l'experimentació amb humans estigui incompleta.

L'Organització Mundial de la Salut estima que trobar una vacuna efectiva contra la Covid-19 és un procés que podria durar al voltant d'un any i mig. Malgrat això, Rússia justifica que hagi donat la resposta d'una manera tan ràpida perquè treballa amb la versió modificada d'una vacuna que ja es fa servir contra altres malalties, una metodologia en la qual es basen estudis que s'estan realitzant en altres parts del món.

Investigacions a Oxford i la Xina

La setmana passada la revista The Lancet publicava un article amb els avenços de les investigacions de la Universitat d'Oxford, que ja havia realitzat les primeres proves amb humans, en un estudi al qual es van presentar més de mil persones. En concret, la vacuna de la universitat britànica provoca que els 14 dies després de la seva aplicació les cèl·lules T, és a dir, els glòbuls blancs ataquin les cèl·lules que han estat infectades de coronavirus. A més, facilita que els anticossos donin una resposta els 28 dies següents. Això afavoreix que neutralitzi el virus, per la qual cosa no pot infectar altres cèl·lules.

Caputra pantalla empresa xinesa vacuna coronavirus

Captura de pantalla de la mostra dels flascons d'antídots amb els que experimenten a la Xina

Un altre país que també ha aconseguit resultats molt positius és Xina, qui va provar el seu antídot amb unes 500 personis majors de 18 anys sanes. La mostra del país asiàtic ha estat satisfactòria, però no descarta que s'hagi de fer servir una segona dosi a les persones grans.